Niğde Halk Sağlığı İl Müdürü Bilgehan Öztürk ; “ Sağlık bedenen, ruhen ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir.İnsanların beden sağlığı kadar ruh sağlığı da bozulabilir. Etrafımızda karşılaştığımız bu insanları kesinlikle dışlamayalım.Emek verildiğinde bu insanların neler yapabildiğini görmek için halkımızı bu merkezimize ziyarete davet ediyorum.” dedi.

 

Niğde Halk Sağlığı Müdürü Bilgehan Öztürk Toplum ve Ruh sağlığı konusunda yaptığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi

 

Ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara, toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde psikososyal destek hizmetlerinin verilmesi,  takip ve tedavilerinin gerektiğinde evde sağlık hizmetleri uygulamasına entegre bir şekilde yaşadıkları ortamda sunulabilmesi için İlimiz Devlet Hastanesi bünyesinde  TOKİ evleri içerisinde bulunan binamız bünyesinde toplum ruh sağlığı merkezi açılmış ve 08.04.2011  tarihten bu yana da faaliyetine devam etmekte.

Merkezimiz, ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara sunulan ruh sağlığı hizmetlerini bir bütün olarak değerlendirmekte ve bu kişilerin hizmetten en iyi şekilde yaralanması için ekip anlayışı ile her türlü önlemi almakta,bağlı olduğu sağlık tesisi ve diğer ilgili kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliği içerinde çalışmakta.

Merkezimizde kayıtlı bulunan 69 hastamız İl Merkez, İlçeler, Kasaba ve Köylerden her gün evlerinden aracımızla alınarak TRSM’ye getirilmekte, günlük tedavi ve takipleri sürekli orada görevli psikiyatri uzmanı, psikolog,hemşire,iş uğraş terapisti ve eğitimci tarafından yapılmaktadır. Hastaların psiko-sosyal gelişimlerini desteklemek için Toplum Ruh Sağlığı Merkezi bünyesinde grup terapileri, genel toplantı ve eğitimlerin yapıldığı grup terapi alanı, hastaların ilgisine ve uğraşının özelliğine göre çeşitli gereçlerin bulunduğu ( resim gereçleri, ahşap ve takı gereçleri, müzik aletleri ) uğraş terapi odası, okuma ve internet kullanımına uygun kütüphane, hasta ve ailesinin çalışmasına ve uğraşı eğitimine uygun yemek alanı ve terapi mutfağı, hastaların spor yapmasına elverişli spor alanı yer almaktadır. Bu sayede hastaların bireysel, sosyal ve işlevsel becerileri gelişmekte ve hastaların hastalıklarını tekrarlama, hastaneye yatış alışkanlıklarını azaltma, hastaların toplumsal faaliyetlere katılımlarını artırma hedeflenmektedir.

 Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak yapılan faaliyetleri yerinde incelemek için  Toplum Ruh Sağlığı Merkezine bir ziyaret gerçekleştirdik. Hastalar tarafından yapılıp merkezimizde sergilenen el işi çalışmalarını,ebru sanatı çalışmalarını,resimleri yerinde gördük, yapılan yarışma ve tiyatro çalışmasını izledik.

 Sağlık bedenen, ruhen ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir. İnsanların beden sağlığı kadar ruh sağlığı da bozulabilir. Etrafımızda karşılaştığımız bu insanları kesinlikle dışlamayalım. Emek verildiğinde bu insanların neler yapabildiğini görmek için halkımızı bu merkezimize ziyarete davet ediyorum. 



Editör: TE Bilişim