Halk Sağlığı İl Müdür Vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu Tütün ürünlerinin yasal olmayan yerlerde kullanımı ile ilgili Niğde genelinde 5 ekiple devam edildiğini söyledi.

 

Dr. Ertan Değirmencioğlu yaptığı açıklama da ; Sigara başta olmak üzere tütün dünyanın giderek terk ettiği bir üründür. Doğum öncesi  dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açar. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında en önde gelen nedenlerdendir. Günümüzde dünyada 1,3 milyar kişi sigara içmektedir ve sigara içenlerin %80’i gelişmekte olan ülkelerde yer almaktadır.

 

Sigara dumanı evler de dâhil olmak üzere tüm kapalı ortamlardaki başlıca hava kirliliği etkenidir. Bilimsel veriler kapalı ortamda sigara dumanına maruz kalmanın sigara içmeyen insanlarda kalp krizi ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ve bu konuda hiçbir güvenli aralığın olmadığını ortaya koymaktadır. Sigara dumanı çocuklarda ani bebek ölümleri, orta kulak ve solunum sistemi enfeksiyonları ile süreğen öksürüğün görülme sıklığını artırmaktadır. Ayrıca astım hastalığının gidişatını da kötüleştirmektedir. Anne karnında sigara dumanına maruz kalan bebekler ise düşük doğum ağırlıklı olarak doğmakta ve erişkin çağda akciğer ile ilgili rahatsızlıklara daha fazla yakalanmaktadır. Ayrıca sigara dumanına maruziyet, akciğer kanseri riskini %30 artırmaktadır.

 

Sigara içme davranışında sosyal öğrenme önemli bir yere sahiptir. Sigaraya başlamanın önlenmesinde ve bırakmanın teşvik edilmesinde gençlerin örnek aldıkları kişilerin çok büyük etkisi vardır. Bu kadar zararlı ve tehlikeli bir ürüne karşı elbette kapsamlı ve etkin bir mücadele gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bu mücadele kapsamında küresel olarak da kabul gören aşağıdaki üç temel hedef önem taşımaktadır:

 

1) Çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin sigara içmeye başlamalarının önlenmesi,

2) Sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmasının desteklenmesi,

3) Sigara dumanından pasif etkilenimin engellenmesi.

 

 İlimizde Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 24 saat üzerinden planlama yaparak hafta sonu da dahil 5 ekiple denetimlerimize hız kesmeden devam etmekteyiz. İnsanımızın kamuya açık olarak bulunduğu her ortam denetim ekiplerimiz tarafından  belirli aralıklarla mutlaka denetlenmiştir. Yasanın yürürlüğe girdiği 2009 yılından bu yana İlimizde 63.748 Adet iş yeri denetimi yapılmış olup ihlal tespit edilen 1317 işyerine tutanak tutulmuştur. Tutanaklar neticesinde tüm Niğde geneli  toplamda 571.541 TL İdari Para Cezası yazılmıştır. İşyerlerine uygulanan her İdari Para Cezası tahsil için Niğde Defterdarlığına bildirilmiştir.

 

Sigarasız bir dünya için kararlı ve hızlı bir mücadele gerekmektedir.Toplumu pasif sigara dumanı etkileniminin zararlarından korumanın yegâne yolu, sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda tam olarak yasaklanmasıdır." dedi. 


Editör: TE Bilişim