Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk,  yeni yılda tütün ve tütün ürünlerini kullanımı yasaklanmasından dolayı oluşacak ceza oranlarının değiştiğini belirtti.

 

Öztürk açıklamasında ; " 19 Mayıs 2008’de yürürlüğe girip,19 Temmuz 2009 yılında kapsamı genişletilerek uygulanmaya başlanan ve tüm kapalı mekanlarda  Tütün ve Tütün Ürünlerinin kullanımı yasaklayan 4207 sayılı Kanun hükümlerine aykırı hareket ettiği tespit edilen işyerine ve kişilere uygulanacak ceza miktarlarında 2013 yılı için % 7,80 (yedi virgül seksen)  oranında artış yapılmıştır.

 

       Maliye Bakanlığı’nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 10 Kasım 2012 tarihli ve 28463 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış yeniden değerlendirme oranı % 7,80 (yedi virgül seksen) olarak belirlenmiştir. Buna göre;

 

      Mevzuata uygun yasal uyarı yazısı asmayan işyerlerine:1463 TL

      Kahvehane,kafeterya,birahane,nargile içilen mekanlar,dernekler vb. işyerlerine: 1187 TL ile 5943 TL arası

      Yasak kapsamındaki kapalı mekanlarda Tütün ve Tütün ürünleri tüketen kişilere:88 TL

      Tütün ürünleriyle ilgili izmarit ve ağızlık gibi maddeleri yerlere atanlara :53 TL idari para cezası uygulanacaktır.

      İş yerlerine  uygulanacak cezai işlemlerde ihlalin tekrarı olduğunda ceza miktarları bir kat daha arttırılarak uygulanacaktır.

        Denetim ekiplerimiz 24 saat İlimizin her yerinde özverili bir şekilde denetimlerine devam etmektedir. Cezai işlemin en son başvurulacak yöntem olduğunu bütün halkımız, esnafımız bilmelidir. Biz sağlık çalışanlarının amacı halkın sağlığını korumaktır. Tütün ve Tütün Ürünleri de  bu mücadelemizin bir parçasıdır. Bağımlılık yapan ve son derece zehirli olan tütün ürünlerini tüketen kişilerin başka insanların sağlığına zarar vermemesi için Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak tüm çabayı sarf edeceğiz. “ dedi.

 

 



Editör: TE Bilişim