Şeker-İş Sendikası Bor Şube Başkanı Atalay Demirörs, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü nedeni ile mesaj yayınladı. 

 

Şeker-İş Bor Şube Başkanı Atalay Örsdemir açıklamasında ; “ Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasası’nın yürürlüğü girdiği 7 Nisan tarihi tüm dünyada ’Sağlık Günü’ olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda Dünya Sağlık Örgütünün “Sağlıklı Yaşa, Sağlıklı Yaşlan” sloganıyla ülkemizde de “Sağlıklı Yaşlılık ve Sağlıkla Yaşlanma” bilincinin oluşması büyük önem arz etmekte olup, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda gösterdiği hassasiyet toplumun tüm kesimleri tarafından kayda değer olarak görülmektedir.

 

Dünyanın gelişmiş birçok ülke örneklerinde olduğu gibi ülkemizde de ortalama yaşam süresindeki artış ya da azalışların çevresel ve iklimsel faktörlerin yanı sıra sağlıklı ve kötü beslenme alışkanlıkları ile de çok yakından  ilgili olduğu bilinmektedir. Özellikle birtakım üretici firmaların insan sağlığını hiçe sayan hileli gıda üretimi ile adeta besin terörüne yol açarak bir insanın ahlaki değerleriyle ters düşen, etik anlayıştan uzak ve insanların beyinleri ile cüzdanlarını sömüren ticari yaklaşımları gelinen noktanın vahametini gözler önüne sermektedir. Son günlerde artan gıda terörüne her gün bir yenisi eklenirken, özellikle yazılı ve görsel basında sıkça gündeme getirilen hileli gıda satışları ile gıda terörüne yapılan vurgular, halk sağlığının ne tür bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığının da vahametini ortaya koymaktadır.

 

Bilindiği üzere dünyaya GDO’lar üzerinde yaklaşık 30 yıldan bu yana tartışmalar süregelmektedir. Rusya’da Ekolojik Tehlikelere Karşı Savunma Günleri’nde sunulan bir çalışmanın GDO’lu besinlerin tüketimine bağlı gizli tehlikeleri açığa çıkardığı öne sürülmektedir. Araştırmaya göre GDO’lu ürünlerle beslenen insan ve hayvanların birkaç nesil sonra tümüyle kısırlaşacağı iddia edilmektedir. Ülkemizde ise GDO’lu ürün girişine izin verilmemesine rağmen çikolatadan, ekmeğe sürülen kakao kremasına, gazlı içeceklerden hazır meyve suyu, şekerleme, yapay tatlandırıcılı tatlılara kadar içeriğinde GDO olma ihtimalinin yüksek olduğundan bahsedilmekte,  İnsanlar neyin sağlıklı, neyin sağlıksız olduğu karmaşası ile karşı karşıya bırakılmaktadır.

 

Bir diğer önemli konu ise alışkanlık haline getirilen ve ileriki safhalarda kötü besin bağımlılığına dönüşen beslenme alışkanlıklarıdır ki söz konusu durum başta çocuklarımız olmak üzere tüm toplum kesimlerini sağlık bakımından önemli ölçüde tehdit eder nitelik taşımaktadır.Son yıllarda yapay tatlandırıcılar  sebebiyle obeziteye bağlı olarak artan kollestrol, kalp rahatsızlıkları , yüksek tansiyon , kanser ve daha birçok hastalığın altında  yatan nedenlerin başını bu tür bağımlılık yapan gıdaların çektiği vurgu yapılmıştır.

 

Özellikle adeta ülkemizi istila eden ve bilim adamlarını yüzyılın en büyük felaketleri arasında saydığı Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) olarak bilinen tatlandırıcıların kotalarının her yıl kademeli olarak artırılması ülkemizde önü alınmaz tehlikelere davetiye çıkartabileceği gibi sağlık boyutuyla da Türkiye ekonomisi olumsuz yansımaları alacaktır. AB tarımının lokomotifi konumunda olan Fransa , Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde NBŞ üretimi yok denecek kadar az iken  Almanya da bu oran pancar şekerinin yüzde 1,9 kadardır.Yaklaşık 300 milyon nüfuslu olan AB 15 ülkelerine bakıldığında ise NBŞ üretimi 300 bin ton civarında iken , 70 milyon nüfuslu Türkiye’de ise bu rakam 500 bin tona yaklaşmıştır. Yapılması gereken ; sağlıklı yaşamak ve yaşlanmak adına hükümetimizin bir eylem planı çerçevesinde geleceğe odaklanarak insan sağlığına  zararlı olduğu bilinen NBŞ lerin  kotasını AB ülkeleri seviyesinde çekilmesine öncülük etmesi olmalıdır.

  

Kamu Spotlarıyla Halkımıza Bilgilendirilecek

 

Şeker –İş Sedikası olarak bizlerde toplumsal ve sorumlu sendikacılık anlayı gereği ortak bir akılla önümüzdeki günlerde Türkiye genelinde tüm yerel ve bölgesel kanallarda kamu spotları ve sosyal medyayı kullanarak özellikle yapay tatlandırıcıların zararları, pancar tarımı ve şeker sektörünü önemini ön plana   çıkartan kampanalarda halkımızı bilinçlendirmeyi planlıyoruz” dedi.


 

Editör: TE Bilişim