Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, vatandaşların sahte ilaçlardan korunabilmesi için ilaçlarını mutlaka eczanelerden alması gerektiğini söyledi.

 

Sahte ilaçlarla ilgili haberlerin son zamanlarda artış gösterdiğini ifade eden Nihat Öztürk, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Sağlık Bakanlığı kontrolünde yürütülen ve Türkiye genelindeki tüm eczanelerde başarıyla uygulanan İlaç Takip Sistemi (İTS) sayesinde, piyasada sahte ilaç bulunması mümkün değildir. Çünkü İTS sayesinde, bir ilacın üretim aşamasından hastaya ulaşıncaya kadar ki tüm aşaması sisteme kaydedilerek veri tabanında saklanır. Dolayısıyla, eczaneden alınan ilacın sahte olması imkansızdır. Dolayısıyla “merdiven altı üretim” olarak adlandırdığımız kim tarafından, nasıl üretildiği belli olmayan ve internetten satılan ürünlerle ilgili olarak vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda bir kez daha uyarıyoruz.

 

İADE ADRESLERİ MANAV

 

Bugünkü haberde de açık bir şekilde örneklendiği üzere, vatandaşlar internetten aldıktan sonra sahte olduğu ya da beklediği sonucu alamadığı için iade etmek istediği ürünler için ya muhatap bulamamış ya da ürünü iade ettiği adresler manav, bilgisayarcı gibi ürünle hiçbir ilgisi olmayan yerler çıkmıştır. Bu da bize bir kez daha gösteriyor ki; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan kolayca ruhsat alan ve piyasaya hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden sürülen bu tür ürünlerin, internet ortamında takip edilmesi bir hayli zordur. Dolayısıyla bu durum, bu tür ürünlerde çok rahat bir şekilde sahtecilik yapılması riskini de beraberinde getirmekte ve ürünün güvenilirliği ile ilgili hiçbir şekilde güven vermemektedir.

 

 

İNSAN SAĞLIĞINI RANT MALZEMESİ YAPIYORLAR

Bu tür ürünlerin denetimini yaparak ruhsat verecek en doğru makamın Sağlık Bakanlığı olduğunu defalarca dile getirdik. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilen tüm ürünler sadece eczanelerde satılır, güvenilirdir ve üretiminden tüketimine kadar takip edilir. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı geri çekme kararlarının uygulamasına hemen başlanır ve birkaç saat içinde satışı durdurularak geri çekme işlemi hemen tamamlanır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izniyle eczane dışında pek çok yerde satılan bu ürünler içinse, gerekli önlemlerin alınmasına imkan yoktur. İnsan sağlığını kendilerine rant malzemesi yapmakta hiçbir sakınca görmeyen kişilerce, piyasada satışa sunulan sahte ilaç ve benzeri ürünler, özellikle internet üzerinden değerinden çok daha ucuz fiyata halka satışa sunulmakta ve maalesef ki halk sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Hayatımızı ve sağlığımızı riske atmamak için tüm vatandaşlarımızı bu tür ürünleri internetten almamaları ve en güvenilir yer olan eczaneden almaları konusunda uyarıyoruz.”

 

Editör: TE Bilişim