Sağlık Emekçileri Sendikası  - SES Niğde İl Temsilcisi Yılmaz Yıldız, hükümetin sağlık uygulamalarını eleştirdi.

 

Yıldız konu ile ilgili bir yazılı basın açıklaması yaptı . Açıklamada şu görüşlere yer verildi.

 

               Sağlıkta Dönüşüm Programı son hızla uygulanmaya devam ediyor. 2 Kasım 2011 tarihinde çıkarılan KHK ile yasal alt yapı tamamlandı, şimdi YÖNETMELİK, YÖNERGE, GENELGE ve SGK tarafından yayınlanan TEBLİĞ’lerle(SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞLERİ-SUT) uygulamalar yavaş yavaş gerçekleştiriliyor. En son 17 Mart 2012 günü yayınlanan SUT ile Özel Sağlık kuruluşları ve Vakıf Hastanelerinden sağlık hizmeti alınması halinde, alınacak ilave ücretlerin oranı % 70’den % 90’a çıkarıldı.

 

Belli ki artık SGK tarafından yayınlanacak SUT’leriyle hizmet paketi daralırken, alınacak Katkı-Katılım payları arttırılmaktadır:

 

*     31 Aralık 2011 tarihinde yayınlanan SUT ile acillerden muayene katkı payı alınması uygulaması başlatıldı.

 

 

*     21 Ocak 2012 tarihli SUT ile de Estetik ve Plastik Cerrahi işlemleri dışında İSTİSNAİ SAĞLIK HİZMETLERİ’nden (Bunların içinde Göziçi Lens Uygulaması, Ağrısız Doğum, Kapalı Prostat, Safra Kesesi gibi ameliyatlar var) SGK maliyetleri üzerinden ÜÇ kata kadar ilave ücret alınması düzenlendi, üstelik bu uygulamada Kamu-Özel ayırımı yapılmaksızın.

 

 

*     26 Ocak 2012 tarihinde kabul edilen yasa ile de I.Basamak Aile Hekimliği’ne muayene katkı payı ve reçete başı-ilaç başı ücret alınması uygulaması getirilirken, SGK’a hastalıkların GSS kapsamından çıkarma yetkisi verildi.

 

 

*      Otelcilik Hizmeti için de düzenleme yapıldı. Yalnızca TEK YATAKLI ODA değil, İKİ YATAKLI ODA’dan da yataklı hizmet alınması halinde ilave ücret ödenmesi uygulamaya geçirildi.

 

 

*      Şimdi de, çoktan bu oranı geçmiş olmasına rağmen, Özel Hastaneler ve Vakıf Üniversiteleri’nde alınan ilave ücret oranı % 70’den % 90’a çıkarılmıştır.

 

 

Bütün bunlar, Sağlıkta Dönüşüm’ün mantığı olan Sağlık Hizmeti’nin HAK olmaktan çıkarılıp, hizmete KATKI-KATILIM payı ve İLAVE ÜCRETLER’le ulaşılabileceğini, GSS kapsamı içinde verilecek hizmetin giderek daraltılacağını, sağlığın parası olanın ulaşabileceği, satın alınan bir mal olarak algılandığını, ÖZELLEŞTİRMENİN tamamlanmaya çalışıldığını göstermektedir.

 

Artık yalnız sağlık emekçileri değil, tüm emekçiler ve halk da sağlık hakkına sahip çıkmaktadır. 11 Mart 2012 tarihinde Ankara’da toplanan TÜRKİYE BÜYÜK SAĞLIK HAKKI MECLİSİ bu mücadeleyi sürdürme kararlılığını göstermiştir. Sendikamız SES, Konfederasyonumuz KESK ve bağlı sendikalar başta olmak üzere, sağlık alanındaki bileşenleriyle bu mücadelenin asıl unsuru olarak yer almaya kararlıdır. Bu mücadele Sağlığın HAK olduğu, ücretsiz ve kamusal bir hizmet olarak, KADROLU-GÜVENCELİ çalışanlar eliyle verildiği bir sisteme ulaşıncaya kadar sürecektir. Çağrımız, herkesin bu mücadelenin içinde olması için illerde SAĞLIK HAKKI MECLİSLERİ’ne katılmasıdır.

 

Bir çağrımız da Hükümete; 21 Aralık’ta Sağlık Emekçileri olarak MECLİSLER’imizi oluşturduk, hizmet üretmedik. 11 Mart’ta ise halkın temsilcileri Ankara’da toplanarak mücadele kararlılığını gösterdi. Bunu görmezden, duymazdan gelmeyin bir an önce taleplerimize yönelik adımlar atmaya başlayın.

 

Taleplerimizle ilgili olarak sonuç alana kadar mücadele etmeye kararlıyız.

 

 

Editör: TE Bilişim