İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Cihan tarafından, Niğde Ömer Halisdemir üniversitesinde “Sağlık Bilimleri Alanında Bilişim Teknolojileri Kullanımı” konulu bir konferans verildi.

Konferansında, sağlık bilişiminin tarihi, kökeni ve durumu hakkında bilgiler aktaran Prof. Dr. Alper Cihan, sağlık alanında bilgi teknolojisinin önemli basamaklarını geçmişten günümüze irdeleyerek fikirlerini katılımcılarla paylaştı.

Sağlık bilişiminin faydalarını; zaman tasarrufu, işgücü tasarrufu, maliyet azalması, standartlaşma sağlaması, yeni alanlar açılması ve öngörü oluşturması gibi başlıklar altında toplayan Prof. Dr. Alper Cihan, sağlık bilişiminin temel şartını “Verinin üretildiği anda sisteme girmesi ve verinin ihtiyaç anında sunulabilmesi” olarak değerlendirdi.

İnsanoğlunun fıtratı gereği hep daha uzun yaşamak, her zaman daha iyi olmak ve hastalanınca daha çabuk iyileşmek istediğini ifade eden Prof. Dr. Alper Cihan, “Sağlık hizmetleri profesyonelleşme ve uzmanlaşmanın uzun süre aldığı ve zor olduğu bir hizmet türüdür. Hizmeti sunanla hizmeti alan arasındaki bilgi farkının yüksekliği çok dikkat çekici noktadadır” şeklinde konuştu.

Sağlıkta nitelikli bir hizmet sağlamak için, biyomedikal ve sağlık bilişimi eğitiminin tüm sağlık çalışanlarına uygulanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Alper Cihan, “1989 yılında artan ihtiyaçları karşılamak için Uluslararası Tıp Bilişimi Derneği’nin (IMIA-International Medical Informatics Association), bağımsız bir organizasyon olarak kurulmuştur. IMIA 1999 yılı sonlarında çıkarttığı sağlık ve tıp bilişimi eğitimi üzerine öneriler dokümanı ile bu alandaki eğitime rehberlik etmeye çalışmıştır” ifadelerini kullandı.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üner Kayabaş, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Topçu ile akademik personelin katılımıyla Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi Salon 1299’da düzenlenen programa Tıp Fakültesi öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.
Beğeni toplayan etkinlik sonunda, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Topçu tarafından, Prof. Dr. Alper Cihan’a teşekkür belgesi takdimi gerçekleştirildi.
 
 
Editör: TE Bilişim