Niğde'de, Sağlık Bakanlığının Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında “Sevdiklerimizle Sağlıklı Yaşama Yürüyoruz" etkinliği düzenlendi.


Yürüyüş Gümüşler Kasabasında Gümüşler Belediye binası önünden başlayıp Gümüşler Manastırı önünde son buldu. Yürüyüş sonrasında Niğde Belediye Başkanlığı tarafından programa katılan vatandaşlara yemek ikramı yapıldı.

Yürüyüşe, Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Jandarma Komutanı Albay Ufuk Nayır, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Niğde Halk Sağlığı Müdürü Bilgehan Öztürk, öğrenciler ve bir çok vatandaş katıldı.


Niğde Halk Sağlığı Müdürü Bilgehan Öztürk, Dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezitenin görülme sıklığı her geçen gün arttığını belirterek: “Bakanlığımızca yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (2010) raporuna göre obezite sıklığı 19 yaş ve üzerinde genel toplamda yüzde 30.3, erkeklerde yüzde 20.5 kadınlarda yüzde 41 olarak bulunmuştur” dedi.


Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Sevdiklerimle Sağlıklı Yaşama Yürüyoruz etkinliğine destek verdiklerini ifade ederek; "Çağımızın kanseri diyebileceğimiz obezite ile mücadelenin en önemli bölümü spor yapmak. Sembolik bir yürüyüş gerçekleştirdik. Katılmış olmanızdan dolayı herkese teşekkür ediyorum. Herkese sağlıklı yaşam diliyorum. Sporu seven birisi olarak kendimde sürekli fırsat buldukça yürüyüş yapan birisiyim. Herkese tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.


Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ise ; "Proje kapsamında çalışmayı yapan arkadaşlarımızla birlikte olduk vatandaşlarımızın yanında bulunduk. Umarım hareket etmek, yürümek ve daha çok çalışmak yaygın hale gelir. Günümüzde yaygınlaşan hastalıkların azalmasına neden olmasını temenni ediyorum" dedi.

Yürüyüşü düzenleyen Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk ise yaptığı konuşmada ; 

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezitenin görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır. Bakanlığımızca yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (2010) raporuna göre obezite sıklığı 19 yaş ve üzerinde genel toplamda %30.3, erkeklerde %20.5 kadınlarda %41 olarak bulunmuştur.

Obezite nin sağlığa zararları;

• Tip 2 Diyabet (Şeker hastalığı)

• Hipertansiyon

• Koroner arter hastalığı (Kalp hastalığı-kalp krizi)

                • Safra kesesi hastalıkları

• Bazı kanser türleri (kadınlarda safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri)

• Osteoartrit

• Felç

  Uyku apnesi

• Solunum zorluğu

• Gebelik komplikasyonları

• Adet düzensizlikleri

• Aşırı kıllanma

• Ameliyat öncesi ve sonrası komplikasyon riskinin artması

• Ruhsal sorunlar

• Toplumsal uyumsuzluklar gibi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

 

Obezite tedavisinde vücut ağırlığının 6 aylık dönemde %10 azalması, obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli yarar sağlamaktadır.

Sağlık Bakanlığı 2014 yılını “Sağlıklı Yaşam İçin Hareket Yılı” olarak belirlemiştir.

Düzenli fiziksel aktivite, sadece enerji dengesinin düzenlenmesinde değil, obezite ile gelişen sağlık risklerinin ve bu risklere bağlı ölüm hızının azaltılmasında da önemli bir role sahiptir. Her hafta 150 dakikalık orta şiddetli fiziksel aktivitenin iskemik kalp hastalığı riskini yaklaşık %30, diyabet riskini %27, göğüs ve kolon kanseri riskini %21-25 azalttığını göstermiştir.

Ayaktan tedavi gören yetişkin hastalar arasında adım ölçer kullanımı ve sağlık çıktılarının değerlendirildiği bir çalışmada pedometre (adım ölçer) kullanımının fiziksel aktiviteyi artırdığı ve bunun sonucunda vücut kitle indeksini azalttığı (şişmanlık) ve kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir. Bu nedenle obezitenin teşhisi ve tedavisi çalışmaları kapsamında sağlıklı kilo kontrolü için Bakanlığımız tarafından İlimize de gönderilen pedometreler (adım ölçer) kullanılacaktır.

Pedometre (adımsayar), gün içinde kaç adım atıldığını, buradan kaç km. yol yüründüğünü ve kaç kalorilik enerji harcandığını yaklaşık olarak gösteren bir cihazdır. Her yaş, cinsiyet ve sağlık grubundan yetişkinler için sıklıkla önerilen günlük adım sayısı 10.000’ dir. Adımsayarlar bireyin fiziksel aktiviteye teşvik edilmesi ve izleminin yapılabilmesi için kullanılabilecek bir cihazdır. Bu cihazları aile hekimlerimiz uygun hastalara dağıtacaklardır.

Obezite ile mücadele,  günlük yeme alışkanlıklarının sağlıklı yöne kaydırılması, fiziksel aktivite düzeyinin yükseltilmesi ve diğer sağlıklı hayat alışkanlıklarının kazandırılması için  Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz.




 


Editör: TE Bilişim