Sıcak havaların sağlıklı insanlarda bile olumsuz etkilerinin olduğunu belirten Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, özellikle Ramazan ayı boyunca dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Sıcak havanın insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yapacağına dikkat çeken Dr. Değirmencioğlu, zorunlu olmadıkça güneş ışınlarının en etkili olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkılmamasını öneriyor. Sıcak havanın yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar başta olmak üzere sağlıklı insanları da olumsuz etkilenebileceğini belirten Değirmencioğlu sıcak havanın; bilinç kaybından komaya kadar gidebilen ciddi tablolar oluşturabildiğine işaret etti.
Özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, şeker ve tansiyon hastalarının zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamaları gerektiğine vurgu yapan Dr. Değirmencioğlu, kalp ve tansiyon hastalarının ilaçlarını yaz aylarına ve sıcak havalara göre ayarlamasını önerdi.

Beyin kanamalarının önüne geçmek için tansiyon hastalarına uyarıda bulunan Müdür Değirmencioğlu, “Migreni olanlar serin ve klimatize edilmiş ortamları tercih etmelidir. İshal ve bağırsak enfeksiyonlarından korunmak için hijyen kurallarına çok dikkat edilmeli, eller sık sık yıkanmalı, temizliğinden emin olunmayan yiyecekler tüketilmemelidir. Güneş ışınlarının uzun vadede deri kanserlerine neden olabileceği unutulmamalıdır. Özellikle güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde şapka gözlük gibi aksesuarlarla korunulmalı, güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Kol ve bacaklarda veya karında aşırı sıcaktan tuz kaybı ile birlikte sıcak krampları görülebilir. 1-2 bardak tuz içeren sıvı verilmeli, kramp girmiş kasa masaj yapılmamalıdır.” dedi.
Oruçlu iken zaten sıvı alımı yapılamayacağı için sıcak ortamlarda bulunmanın, terlemeyi artırarak vücutta var olan suyun da kaybedilmesine ve buna bağlı olarak susuzluk hissedilmesine sebep olacağını kaydeden Sağlık İl Müdürü Dr. Değirmencioğlu şunları söyledi, “Bunun sonucu olarak kanın akışkanlığı azalıp risk grubunda olanlarda damar tıkanıklığı yaşanabilmektedir. Aşırı güneşli ve sıcak havalarda sağlıklı kişilerin bile mümkün olduğunca dışarı çıkmaması gerekir. Açık havada çalışmak zorunda kalanların da bazı önlemler alması gereklidir. Bu kişilerin açık renkli, bol, pamuklu giysiler giymesi, geniş kenarlı şapka kullanması, baş ve yüzlerini sık sık soğuk suyla yıkaması ve imkanı olanların gün içinde duşa girmesi alabilecekleri birkaç önlem olabilir.”

Sık duş alın, sıvı kaybına karşı dikkatli olun 5 dakikalık duşun, sıcak havaya maruz kalanları hem ferahlattığını hem de olumsuz etkileri önlediğini söyleyen Dr. Ertan Değirmencioğlu, önerilerini şöyle sıraladı, “Bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi de gerekmektedir. Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmeli, günde en az 2-2.5 litre su tüketilmeli, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
 
Editör: TE Bilişim