Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde vatandaşlarımızın sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, basit tedbirler ve önlemlerle doktora, ilaca gereksinim duymadan sağlık sorunlarını atlatabilmesini sağlamak amacıyla Halk Sağlığı köşesi oluşturduklarını söyledi.

Sağlık İl Müdürü Dr. Değirmencioğlu; “ Koruyucu sağlık hizmeti, kişinin herhangi bir hastalığa yakalanmadan önce kendisinde ve çevresinde gerekli iyileştirmeleri, kontrolleri yaparak önlem alması olarak tanımlanır.  Koruyucu sağlık hizmeti kişiye yönelik ve çevreye yönelik olmak üzere temel olarak ikiye ayrılır. Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri; kişinin kendisini ve toplumu belirli etkenlere karşı korumasını hedef alır. Bu doğrultuda hastalığın önlenmesi, tanısı ve tedavisinin yapılması koruyucu sağlık hizmeti kapsamındadır. Kişiye yönelik sağlık hastalıkları, bireyi çeşitli hastalıkların gelişmesinden korumak, gelişenlerde ise gerekli müdahaleleri yaparak ileri komplikasyonları önlemek amacı taşır. Bununla birlikte kronik süreci bulunan hastalıkları erken teşhis etmek ve buna yönelik önlem almak da koruyucu sağlık hizmeti kapsamındadır. Çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri; çevresel faktörler insan sağlığı açısından büyük önem taşır. Çevre kaynaklı sağlık sorunları sadece doğadan köken almaz. Beslenme düzensizliği, sigara, alkol, uyuşturucu gibi hastalık kaynakları da çevresel kökenli olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda özellikle fast-food olmak üzere yoğun kolesterol içeren besinler tüketmemek, sigara, alkol gibi hastalık etkenlerinden uzak durmak da koruyucu sağlık hizmetleri kapsamındadır” dedi.

Halk Sağlığı köşesi hakkında da bilgi veren Dr. Değirmencioğlu; “ Niğde İl Sağlık Müdürlüğü olarak  amacımız, vatandaşlarımızın sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, basit tedbirler ve önlemlerle doktora, ilaca gereksinim duymadan sağlık sorunlarını atlatabilmesini sağlamaktır. Bu sebeple vatandaşlarımızın kendi sağlıkları ile ilgili gerekli bilinci oluşturmak ve sağlıklı hayat tarzını teşvik ediyoruz.   Çünkü biliyoruz ki,  risk faktörlerinin azaltılması, erken tanı ve zamanında tedavi ile binlerce insanımızın hayatının kurtarılması ve büyük acıların önüne geçilmesi mümkündür. Bu amaçla Koruyucu Sağlık Hizmetleri kapsamında Sağlık Müdürlüğü olarak  Niğde Eğitim ve Araştırma Hastanesi  bünyesinde; Bulaşıcı ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı  Hizmetleri  konularında halkımızı bilgilendirmek, farkındalık yaratmak ve kanser taramalarını (meme CA, serviks CA, kolorektal CA) yürütmek amacıyla  oluşturulan Halk Sağlığı Köşesi hizmete başlamıştır. Hastaneye başvuran hastalarımızı Halk Sağlığı Köşesine davet eder, sağlıklı günler dilerim” dedi.
 
Editör: TE Bilişim