Son yöntemler,yeni trendler,cerrahi operasyonlar hepsi daha güzel görünmeniz ve ayna karşısında kendinizi daha iyi hissetmeniz için…Ancak bunun hüsranla sonuçlanmaması ya da kalıcı olması için uzman kişilerle çalışmak ve doğru tedavi yöntemini seçmek gerekiyor. Magicplast Fasiyal Cerrah Op.Dr.Mustafa Ali Yanık estetikte erkeklerin gözdesi olan saç ekimi hakkında birçok önemli noktanın altını çizdi…
Saç ekimi süreci nasıldır? Zor bir operasyon mudur, kaç saat sürer, genel anestezi mi gerekir?  
         Bugün geldiğimiz süreçte aslında saç ekimi bir takım kurallara uyulursa hastalarımız açısından çok rahat bir dönemdir. Lokal anestezi ile bayıltmadan yapılır. Saçın dökülmeyen alanları olan ense bölgelerinden greftler alınarak dökülen üst bölgelere ekim işlemi gerçekleştirilir. Yani ektiğimiz greftler genetik olarak dökülmemeye kodlandıkları için doğru bir şekilde ekim işlemi gerçekleştirilmişse kesinlikle saçlarda dökülme meydana gelmez.
         Günümüz koşullarında saç nakli operasyonu korkulan bir ameliyat değildir kesinlikle. Ciddi bir ağrı sızı yoktur. Eski yöntem de olduğu gibi saçın arkasından bir şerit çıkarma gerekliliği de bulunmaz. Çoğu zaman hastalarımızın ağrı kesici kullanmalarına bile gerek yoktur. Ortalama olarak 6-7 saat süren bir işlemdir. Dökülen bölgenin açıklığına göre 4-5 saatten, 12-13 saate kadar işlem süresi uzayabilir.
         Ancak operasyon sırasında hastalarımız kendi seçtikleri dvd filmleri izleyebilir, telefon görüşmesi yapabilir ya da internete girebilmektedir. Uzun süren operasyon aralarında ise yemek arası bile vererek hastamızla bir şeyler yemekteyiz.
Her hastaya saç ekimi yapılabiliyor mu? Kimler uygun adaydır?
         Öncelikle söylemek gerekirse saç ekiminde bir yaş sınırı yoktur. Her yaşta saç ekimi yapılabilir. Aslında genç yaşlarda başlayan saç dökülmelerinde hastalar telaşa kapılıp kulaktan dolma yanlış tedavi arayışlarına girmektedirler. Aslında bu durum her yaşta hastayı paniğe sevk edebilir. Ayna karşısında her gün saatlerce saçlarımızı inceleyip bugün ne kadar saçım döküldü diye saymayanımız yoktur mutlaka.. Bu sorunu yaşayan bütün hastalarımıza önerimiz saç ekimi ve tedavileri konusunda uzman olan doktorlara başvurmalarıdır. Bu sorununuzdan vazife çıkartıp sizi yanlış yönlendirecek ve olmayan tedavi şekillerini pazarlayacak çok sayıda kişi ve kurum olduğunu unutmamanız gerekir.
Saç ekimine en uygun aday verici bölgesinde güçlü ve sık saç kökleri bulunan, ekim yapılacak sahasının donör sahasına oranı 2/5 olan hasta grubudur. Tercihen saç dökülme proçesi durmuş olan kişiler saç ekiminden daha fazla fayda görmektedirler. Eğer donör bölgedeki kökler yeterince gelişmemiş ve zayıfsa o zaman saç mezoterapisi ya da PRP yapılarak kökleri güçlendirmek gerekebilir.
Daha önce saç ekimi yaptıran hastalara da burada ayrı bir başlık açmakta fayda var. Bu durumda donör bölgesinin ne kadar sağlıklı olduğu ve ekim yapılacak alanında açıklığını göz önüne almak gerekecektir. Düzeltme vakaları her zaman çok zordur ve mutlaka deneyimli hekimlerin kontrolünde olmalıdır.
Daha genç yaşta olan ve saçlarının ön bölgede açıklığı bulunan hastalarımıza ise ilerleyen süreçte saç kaybını hesap ederek ekim yapmakta fayda vardır. Bu durumdaki kimselerin beklentisi çok sık görünen saçlar olmaktadır. Bu durumda hastalarımıza tavsiyem çok sabırsız davranmamaları ve uygun greft sayısına göre ekim yaptırmaları olacaktır.
Saç ekimi yapmadan önce saçlarımızın kesilmesi gerekiyor. Çevremizde yoğun iş temposu ya da sosyal statüleri nedeniyle saçlarının kesilmemesi için ekim yaptırmayan kişiler görebiliyoruz. Bu durumda ne yapıyorsunuz?
         Yoğun iş temposu altında çalışıp işi gereği kısa saçla gezemeyecek ve saç ekimi için yeterli zaman ayıramayan hastalarımız için uygulanan H yöntemi ya da tren yolu tekniği tanımlanmıştır. Bu teknikte saçtaki açıklık alana bağlı olarak tek seansta ya da 2-3 seansta saç ekimi yapılabilir.  Biz bu tekniğe FueNOcut diyoruz.
H tekniğinde 800-1000 arası greft almak mümkündür. Saçlı bölge özel bandajlarla ayrılarak greft alınacak bölgeye yaklaşık 8 cm uzunluğunda ve 2 cm genişliğinde, standart uzunlukta bir saçla kapatılacak şekilde traşlama yapılır. Ense bölgesinde birkaç alan bu şekilde hazırlandıktan sonra greftler alınır. Greftler mikromotor yöntemi ile alınma işlemi tamamlandıktan sonra da açıklık alana kanallar açılarak ekim işlemi gerçekleştirilir. Eğer dediğimiz gibi boşluk 1000 greftle kapanacak kadar küçükse o zaman tek seansta ekim işlemi yapılır. Fakat yeterli sayıda greft alınamıyorsa ikinci seans işlemi genelde 1 ay süre olacak şekilde ayarlanarak ekim yapılır.
Özellikle kadın hastalarımızda bu yöntemle ekim yapmak çok rahattır. Hiçbir şekilde anlaşılmadan saç ekimi işlemi rahatlıkla yapılır. Kadın hastalarımız uzun saçlarıyla ekim alanı ile donör bölgeyi saklayabilir. Tabi ki bu işlem profesyonellik gerektiren bir işlemdir. Birçok klinikte yapılması çok zor olan bir uygulamadır.
 
Editör: TE Bilişim