Kadın ve erkeklerin en önemli doğal süsü saçta, özellikle sonbahar gibi mevsim dönüşlerinde dökülme sıklıkla görülüyor. Günde 100-150 tele kadar olan saç dökülmesinin normal olduğunu söyleyen Esteworld Plastik Cerrahi Hastanelerinden Dr. Gülşen Özle, sonbaharda bu sayının daha da artabileceğini belirtti.

Normalde 100-150 tele kadar olan saç dökülmesi, sonbaharda hava değişimi, azalan nem oranı, rüzgar ve düzensiz beslenme gibi etkenlerle daha da artabiliyor. Bu durumun mevsimsel olduğunu belirten Dr. Gülşen Özle, sonbaharda dökülen saçların yerine, kış aylarında vücudun soğuğa adapte olmasıyla beraber yenilerinin çıkacağını söyledi.

Sık fön çekilmesi ve saçları çok sıkı toplama da saç dökülmesi sebebi olabilir!

Dr. Gülşen Özle, saç dökülmesinin sebeplerini şu şekilde açıkladı: “Saç dökülmesinde genetik faktörlerin rolü çok önemli olmakla birlikte başka sebepler de vardır. Bunlar; tiroid bezi hastalıkları, hamilelik, menopoz sonrası dönem ve diyabet hastalığı gibi endokrin hastalıklar, biotin, demir, protein, çinko eksikliği, kalori kısıtlayıcı diyetler gibi beslenme bozuklukları, doğum kontrol hapları, bazı mantar ilaçları, yüksek doz A vitamini gibi bazı ilaçlar, anemi, cerrahi işlemler, kanser, karaciğer hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları gibi sistemik hastalıklar, psikolojik stres ve boya, perma gibi bir takım kimyasal işlemlerdir. Bunun dışında sık fön çekilmesi, kötü fırçalama, saçları çok sıkı toplama da saç dökülmesinin sebebi olabilir.”

Dr. Özle, saç dökülmesinde Mezoterapi, PRP ve Growth Factor transferi gibi tedavilerin uygulanabileceğini söyledi.

Saç mezoterapisi

Yoğun saç dökülmesi yaşayan ya da saçlarının cansızlaştığını düşünenlere önerilen saç mezoterapisinde saça gerekli olan vitamin, mineral ve aminoasitler belli aralıklarla kür şeklinde enjekte ediliyor. Dr. Özle, saç mezoterapisinin saçı besleyerek dökülmeyi azalttığını ve saçın canlılığını arttırdığını vurguladı.

PRP tedavisi

PRP tedavisinde, kişiden alınan kanın çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen trombositten zengin serum, saçlı deriye yine belli aralıklarla enjekte ediliyor. Dr. Özle, bu uygulama sonunda hasarlı saç köklerinin onarıldığını, saçın bağışıklık sisteminin güçlendiğini ve dolaşımın artarak saçların daha sağlıklı bir hale geldiğini belirtti.

Growth Factor tedavisi

Saç dökülmesinde uygulanan yöntemlerden biri olan Growth Factor tedavisinde de, saçlı deriye büyüme faktörü transfer edilmektedir. Dr. Gülşen Özle, hasarlı saçların onarılmasını ve yeni saç çıkmasını uyaran bu tedaviyi, mevsim geçişlerinde muhakkak öneriyor.



Editör: TE Bilişim