Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezinde geçtiğimiz günlere hizmete giren Robotik yürüme Cihazıyla yürüyemeyen vatandaşlara umut oluyor. 

Cihazla birlikte animasyon programla yürüyen vatandaşlar, doktorların ve cihazın desteğiyle moral buluyor.
Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezinde tedavi gören bir hasta, hastaların buraya tedaviye gelip bu psikolojiyi tatmasını istediğini söyledi.

Psikolojik olarak çok güzel bir tedavi yöntemi olduğu söyleyen hasta, ‘yürüme cihazının kas güçlendirmesi noktasında süper bir teknoloji diyebilirim. Çok destekleyici bir tedavi yöntemi. İyi geldiğini ve hastalara yardımcı olduğunu düşünüyorum. Tabi ki doktorlarımızın da katkısı var bu tedavi sürecinde. Kendilerinin sabrı ve iyi niyeti hastalara ayrı bir tedavi olarak geri dönüşüm yapıyor’ dedi.

Yüksekten düşme veya trafik kazası sonrası felçli olan hastalara yürüme cihazıyla tedavi sürecine büyük katkı sağladığını belirten Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezi Uzman Doktor Tuba Yüksel Aydıner, cihazda bulunan görsel ekranlar hasta kendisi orada yürüyormuş hissi verdiğini söyledi.

Doktor Aydıner açıklamasında şunları söyledi; ‘robotik cihazımız daha çok spastik felçli hastalar dediğimiz çocuklar, yüksekten düşme sonrası yada trafik kazası sonrası felçli kalan hastalarımızın tedavisi için kullanıyoruz. Bu cihazımızın amacı gördüğünüz gibi hastamız cihaza bağlanıyor. Eğer kendi güç, kuvveti var ise kendi kuvvetiyle de katılım sağlayabilir yada cihazın kendisi bütün hareketleri yaptırır. Buradaki amacımız, hastanın mevcut kas kapasitesini korumak yada hasta yürüyemiyorsa, hiç yürüme kapasitesi yoksa görsel bir ekranımız var. Amaç görsel ekrana hasta kendisi bakarak orada yürüyormuş gibi hissini yaratmaktır. Bir de burada ödül gibi çip paralar vardır. Para toplama hastalığı olan, kendi gövde kontrolüyle bu şekilde hareket ettirebilir. Bu şekilde bir nevi günlük hayatta yürüyormuş hissi yaratır’ dedi.

Aydıner, ‘Cihazımızın genel amacı hastanın kas kitlesini kontrol etmek, vücut kitleyi korumak artı yeniden ayağa kalkıp yeniden yürüyor hissi yaratması ve hastanın yeniden yürümesini amaçlamaktadır. Hastanemizde cihazımızı kullanmaya başladık. Şuan da emelsi hastalarımızı, trafik kazası yada yüksekten düşme sonucu felç kalan hastalar yada beyin kanaması sonra felç kalmış hastalarımızı tedaviye alabiliyoruz. Bundan hariç çocuk hastalarımıza da hitap ediyor cihazımız. Cihazımız spastik dediğimiz çocuklarımızı da bu cihazla eğitime alabiliyoruz. Ama tabi ki fizik tedavi tek başına robotik bir cihaz değildir, robotik cihazın bir parçasıdır. Hastanemize, acil hastalarımıza rehabilitasyon tedavisi de uyguluyoruz. Haftanın belli bir günleri hastalarımız robotik cihaza girmektedir. Çünkü fizik tedavi de terapist arkadaşlarla yaptığımız fizik tedavi yöntemlerimiz var. Bu şekilde hastalarımıza hizmet vermekteyiz’ diye konuştu.


Editör: TE Bilişim