Niğde Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesine felçli hastaların iyileşme sürecini kısaltan ve yürüyüş egzersizi yaptıran Robotik Yürüme Cihazı kuruldu. Yaklaşık 1 milyona mal olan Robotik Yürüme Cihazı hastanede ilk hastasıyla tedaviye başladı.


Niğde Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzman Dr. Fatih Balcı, Türkiye genelinde 20 ile Robotik Yürüme Cihazı verildiğini bunlardan bir tanesinin de Niğde olduğunu belirterek: Niğde Devlet Hastanesi olarak, robotik yürüme cihazını Niğde ye kazandırmış olmanın onur, mutluğunu ve sevincini hastalarımızla yaşıyoruz” dedi.


Cihaz hakkında bilgi veren Balcı: “ Robotik yürüme cihazı ilk olarak 1925 yılında bir fikir olarak ortaya çıkmışsa, Amerika da kullanmaya başlanmışsa da 2002 yılında onayı alınmış ve 2002 den sonra Avrupa da kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye de kamu hastaneleri kurumunun yaptığı son girişimlerle 20 ile bu cihaz temin edildi. Dolayısıyla sağlık alanın da bir önce ki sekreter Hakan Bayraktar’ın girişimiyle başlatılmış olan bu robotik yürüme cihazının süreci bizim genel sekreterliğimiz sürecinde tamamlandı ve faaliyete geçmiş oldu. Fizik tedavi uzmanlarımızın da verdiği bilgiler doğrultusunda robotik yürüme cihazı yürüme fonksiyonunu kaybetmiş ve yürüme fonksiyonunda her hangi bir sebeple omurilik, beyin ya da ortopedik sebeplerle azaltmış bu fonksiyonda kişilerin yürüme fonksiyonunu gergi kazandırmaya yönelik bir tedavi olacaktır. Yalnız şunu unutmamak lazım bu sadece yürüme fonksiyonu olarak düşünülmemeli bu tür hastaların yürümemeye bağlı damarlarında oluşabilecek tıkanıklıklar, yatak yaraları ve psikolojik etkiler bunların tamamını yürüme cihazıyla vücut sağlığına da faydalı olacak şekilde tedavi edilmiş olacak. İnşallah bu gün ilk hastamız, ilk hastamızı buraya alabilmek hepimizi sevindirdi. İnşallah bundan sonra da devam ettireceğiz. Özellikle trafik kazalarında ve başka sebeplerde beyin ya da aşağı doğru omurilik ya da kas hastalıkları ya da ortopedik nedenlerle yürüme yeteneğindeki sıkıntıları çözmeye yönelik bir tedavidir. Cihazın diğer bir artısı ise çocuklara yönelikte uygulanabiliyor. Ekrandaki avatar sayesin de puan toplama yöntemiyle çocuklar aynı anda hem oyun hem de tedavi bulma fırsatı bulacaklar. Cihaz tamamen yerli üretim ve tam teknolojiyle üretilmiş bir cihazdır. Buda ülkemiz için büyük bir gurur kaynağıdır” dedi.


Fizik Tedavi Uzmanı Esin Bengü Küçük ise “ biz bu cihazı öncelikle inme omurilik yaralanması travmatik beyin hasarı ve ortopedik rahatsızlıklarda yürüme fonksiyonunun olmadığı ve yürüme fonksiyonun yetersiz olduğu hastalıklarda bu fonksiyonu geliştirme ve dolaşım sistemlerine katkı sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir cihaz. Cihazın çalışmasından bahsedecek olursak, cihaz gövdeden askı sistemiyle hastayı ayağa kaldırıyoruz burada kasıktan ve gövdeden hastanın ağırlığını kaldırıyoruz. Ve bu şekilde görsel sistemimiz var. Hasta bu sistemde ormanda, çölde ve sahada kendisinin yürüdüğünü görüyor. Ağaçlar ve para puan toplayarak, sağa sola dönüşler yaparak sağ sol alt kas kısmını güçlendirme çalışmaları yapmış oluyor aynı zamanda da hasta doğada yürüyüş yaptığını düşünüyor ve psikolojik etkisi de oluyor. Ayrıca çocuk hastaları da alıyoruz. Onlarda da oyun sistemine dönüşmüş oluyor. Para kazanarak bir tür oyun aktivitesi oluyor.” diye konuştu.


Editör: TE Bilişim