CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’deki gıda terörüne ilişkin Odatv’ye konuştu. Kontrol dışı üretim alanlarındaki artışa dikkat çeken CHP’li Gürer, Gıda Tarım ve Hayvacılık Bakanlığı’nın bu konuda gerekli takibi yapacak ekibinin olmadığını ifade etti.

İÇİNDE SÜT OLMAYAN “PEYNİR”

Gıda Bakanlığı’nın kurulması konusunda öneri getirdiğini de hatırlatan CHP’li Gürer, içinde süt olmayan “peynir”in vatandaşa yedirildiğini ifade etti. Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili, “Peyniri siz satış noktalarından satın alıyorsunuz ama bu peynir değil. Peki bu ne? Bu, 20 ton bitkisel margarin kullanılarak, 15 ton duru madde eklenerek (Bu genellikle kemik tozu), 5 ton nişasta ve 5 tonda piyasadan iade edilen peynirle 45 ton yeni bir peynir üretiyorlar. Yani bunda süt yok. Peynirdeki sorunun temeli merdiven altı ve denetimsiz ürünlerdir. Bunlar marketlerde dahi satılıyor. Bunun engellenmesi denetimle mümkün olur. İçinde süt olmayan peynir üretilen duruma geldik” ifadelerini kullandı.

“SÜT KRİZİNİN EŞİĞİNDEYİZ”

Çiğ süt fiyatının 140 kuruştan 153 kuruşa çıkarıldığını hatırlatan CHP’li Ömer Fethi Gürer, normalde 450 ton çiğ sütten 45 ton peynir elde edildiğini söyledi. Çiğ süt fiyatının 140 kuruştan 153 kuruşa çıkarıldığını ancak, bu zammın 9 kuruşunun tüketiciye yansımadığını kaydeden CHP Milletvekili Gürer, “Sudan ucuz süt var. Süt inekçiliği yapanlar, girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle, sütten para kazanamadığı için hayvanlarını kesimhaneye gönderiyor. Bu da süt krizini beraberinde getirecek gibi görünüyor” diye konuştu.

Kendisinin daha önce gıda gruplarında yöneticilik yaptığı için neler olduğuna ilişkin bilgisi olduğuna dikkat çeken CHP’li Gürer, önerisini ise şöyle dile getirdi:
 

“Artık her yurttaş ürün müfettişi olsun. Bu şöyle olacak. Yurttaş aldığı ürünün fiyatını kontrol edecek. Ürünün etiketini okuyacak. İmal edildiği yer ve içeriğini kabul edecek. Belediyeler yeniden yetkilendirilecek. Laboratuarlar belediyelerde yeniden arttırılıp şüphesi olan yurttaş onu götürüp kontrol ettirebilecek. Bununla ilgili cezada işleyecek.”

HÜKÜMET 2 YILDIR HİLELİ ÜRÜN SATANLARI AÇIKLAMIYOR

“Hükümet 2016’tan bu yana hileli ürünlerin açıklamayı bıraktı. Ondan önce 2011 yılında çıkarılan yasa ile hileli ürün satan firmalar kamuoyuna açıklanıyordu. Orada da bazı firmaların hileli peynir yaptığı belirtiliyordu. Onu 2016 yılından bu yana yayınlamıyor” diyen Ömer Fethi Gürer, geçmişte mahalle bakkalları olduğuna ve o mahalle bakkallarının mahalleye karşı iyi ürün satma sorumluluğu hissettiğini ifade etti. Gürer, AVM’lerle birlikte bakkalların son bulduğunu da ekledi.

TÜRKİYE'YE KAÇAK GDO’LU ÜRÜN MÜ GİRİYOR

Adana’da GDO’lu ekmek bulunduğuna ilişkin haberleri hatırlatan CHP’li Gürer, “GDO’nun Türkiye’de ürünlerde doğrudan kullanılması yasak. GDO’lu yem giriyor Türkiye’ye. Demek kaçak olarak Türkiye’ye GDO’lu ürünlerde sokuluyor ki bu ekmekte ortaya çıktı” dedi.

Odatv.com

Editör: TE Bilişim