SES – Sağlık Emekçileri Sendikası Niğde İl Temsilcisi Yılmaz Yıldız, “Artık Hastaneler A B C D E olarak sınıflandırılıyor. Herkesin parasına göre başvurabileceği hastaneler olacak, artık paran kadar sağlık dönemi başlıyor.” dedi.

Yılmaz Yıldız'ın konu ile ilgili basın açıklaması şöyle;

           Sağlık alanında dönüşüm gerçekleştirildi. Dünya bankası ve İMF politikaları esas alınarak 2002 yılından bu günlere sağlıkta dönüşüm sağlandı. Birinci basamakta muayenecilik anlamına gelen Aile Hekimliğine geçildi. 2.-3. Basamakta Kamu Hastaneleri Yasası kabul edildi. Hastaneler işletme haline getirilecek, kar edebilmek için sağlıkta çalışanların çoğunluğunda, taşeron, güvencesiz, sözleşmeli şirket elemanı yan emek gücü oluyor.

Artık Hastaneler A B C D E olarak sınıflandırılıyor. Herkesin parasına göre başvurabileceği hastaneler olacak, artık paran kadar sağlık dönemi başlıyor. Vatandaşlarımızın zaman kaybetmeden sosyal güvenliği yoksa, Aile ve Sosyal Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek gelir tespiti yaptırılmalıdır. 40 civarında sorulan sorulara cevap verilmelidir. Aile bireyleri kimlerdir? , kaç kişidir? , tespit edilecek, primi ödeme gücü tespit ettirilecek.

Bu tespitten sonra, bu günün şartlarında;

-          Kişi başına düşen aylık geliri 295,00.TL.’ den az olanların pirimini Devlet ödeyecek.

-          Aylık geliri 886,50.TL. arasında olanlar aylık 35,40.TL.

-          Aylık geliri 886,50. – 1.773,00.TL. olanlar aylık 106,38.TL.

-          Aylık geliri 1.773,00.TL. üstü olanlar aylık 212,76.TL. pirim ödeyecek.

Bu primleri ödediğin zaman (yani gelirinin %12 sini  Genel Sağlık Sigortası primi olarak) sağlık hizmetinden faydalanabileceksin, yoksa sağlık kurumunun kapısından geri döneceksiniz çünkü ödemeyenler, eksik ödeyenler (aylık 30 günden az olmayacak) sosyal hizmetinden ücretsiz faydalanamayacaksınız. Tüm primleri yatırdınız, işlemleri tamamladınız, yine bunlar yetmiyor. Sağlık hizmeti alırken şunları da yerine getirmelisiniz,

Hastalandığınızda;

-          Aile Hekimliklerinde muayene için katılım payı 2,00.TL. ,

-          Diş Hekimliklerinde muayene için katılım payı 2,00. TL. ,

-          Devlet Hastanelerinde muayene için katılım payı 8,00.TL. ,

-          Özel Hastanelerde muayene için katılım payı 15,00.TL. ,

-          Hastane acillerinde kırmızı, sarı, yeşil diye bölümlere ayrılıyor. Yeşil, sarı bölümlere düşerse bu muayene ve reçete ücretini ödemeyeceksiniz,

-          Yazılan her reçete (3 ilaca kadar) 3,00.TL. her kutu fazlalık için 1,00.TL. ,

-          5 Gün içinde aynı dalda farklı bir doktora gitmek 5.00.TL. ,

-          Telefonla muayene randevusu almak 4,00.TL. ,

-          Yazılan ilaç reçetesinin toplam ederinin %20 sini cepten ödeyeceksiniz,

-          Yatan hastalarda tedavi masrafları ederinin %1 kadar otelcilik yatak ücreti,

-          Özellerde 100,00.TL. ye kadar muayene, tahliller için fark ücreti

Zamanla bu ödemelere rağmen bazı hastalıklarda sağlık yardımı alamayabilirsiniz, onun için tamamlayıcısı özel sigorta da yaptırmalısınız. Priminizi yoksulluğunuzdan Devlet ödüyorsa, istediğiniz hastaneye de gidemezsiniz, özel de muayene olamazsınız.

Sağlıkta Dönüşümün geldiği nokta buraya kadar GSS priminizi aksatmadan ödersek, bu sayılan katkıları ödersek, 12. Normal vergimiz yetmiyor, bordro mahkûmları primlerini peşin ödüyor. Biz diyoruz ki, bu sağlıkta bir yıkımdır. Devlet ödediğimiz vergilerle, ücretsiz, nitelikli, erişilebilir, topluma bir sağlık sistemi yaratılabilmesi mümkündür.

Bütün korkumuz vatandaşlarımız bu olanakları kendisinde bulunmadığı zaman tedaviden kaçacak, eksik tedavi olacak, kendi kendine tedavi, yanlış tedavi olacak sonuçta bulaşıcı hastalıklar artacak, gereksiz ilaç tüketimi olacak, tedavisi mümkün olmayan, erken teşhis, erken tedavi yerine, geç teşhis, zor tedavi olacak.

Yurttaşlarımız önce sağlık gelir diyerek, sağlıklarına önem vermelidirler.





Editör: TE Bilişim