3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Niğde Ömer Halisdemir meydanında, hemşirelik okulu öğrencileri vatandaşları organ bağışı konusunda bilinçlendirmek ve organ bağışına teşvik etmek için büyük çaba sarf etti. Bir çok vatandaşın, öğrencileri bile dinlemeden yoluna devam etmesi dikkat çekti.

Niğde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Ömer Halisdemir meydanında Organ Bağışı Haftası nedeniyle vatandaşları bilinçlendirmek için stant kuruldu. Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun ve İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel ile Ömer Halisdemir Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin katıldığı programda, vatandaşlar organ bağışı konusunda bilgilendirilmeye çalışıldı.

Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, “Ben de geçen yıl bugün bütün organlarımı bağışlamıştım. Bütün Niğdeli hemşehrilerimizi organlarını bağışlamaya davet ediyorum. İnsanlarda şöyle psikoloji oluşuyor, 'organlarımı bağışlarsam sanki hemen ölecekmişim' gibi bir hisse kapılıyor insanlar. Oysa organını bağışlayarak, ne kimsenin ölümü erkene alınır ne de bağışlamadı diye gecikir. Ama organlarını bağışlayarak hasta olan bir yakının veya bir insanı kurtarır” şeklinde konuştu. 

Amaçlarının toplum bilincini artırmak olduğunu söyleyen Niğde İl Sağlık Müdür Yılmaz Yücel, “Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir sağlık sorunudur. Doku ve organ nakli ihtiyacı her geçen yıl ülkemizde sayısı artmaktadır. Burada amaç ihtiyacı olan kişilere organ sayısı bağışını artırmak, toplumda bilinç oluşturmak ve bir algı oluşturmak amacıyla bu hafta çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Hem yazılı ve görsel basında, okullarda ve üniversitelerimizde öğrencilere eğitimler verilmektedir. Tüm ilçelerimizde stantlar açılmaktadır. Bunu halkımıza iletmede ve ulaştırmada basınımıza büyük görev düşmektedir” diye konuştu.

Ömer Halisdemir Üniversitesi Hemşirelik bölümü öğrencisi Merve Ekin Aka, kendi organlarını bağışladığını ve vatandaşların bağış konusuna dikkat çekmek için onları bilgilendirdiklerini söyledi.

Merve Ekin Aka, “Organ bağışında ben kendim bütün organlarımı bağışladım. Yüzümü, gözümü, her yerimi bağışladım. İnşallah sizlerde bağışlarsınız bunun dinen hiçbir yan etkisi yok diyanetimizde bunu açıkladı zaten. Organ bağışımızı yapmak isteyen herkesi standımıza bekliyoruz. 3 ile 9 Kasım arasında biz her gün buradayız. Yaptığınız bağış buradaki insanlara can olsun herkesin sizin organınıza ihtiyacı var. Biz organımızı bağışladıktan sonra öldüğümüz zaman organlarımızı birinci derece yakınlarımıza sorup öyle alıyorlar. Organlarımızın alınması için belirli koşullar altında ölmemiz gerekiyor. Ailelere sorulmadan organ alınmıyor ve dokunulmuyor” dedi.

Ömer Halisdemir Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri, organ bağışı konusunda vatandaşları bilgilendirmek ve bağış yapmaya teşvik etmek için büyük çaba sarf etti. Ancak bazı vatandaşların, bilgi vermek için büyük uğraşlar veren öğrencileri dinlemeden yoluna devam etmesi dikkat çekti.

 
Editör: TE Bilişim