Daha önce Niğde’de uzun süreli görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tarık Demirdağ, Özel Hayat Hastanesinde hekimlik görevini sürdürme kararını verdi. Op. Dr. Demirdağ, gazetecilerin uzmanı olduğu konulara ilişkin yönelttiği soruları cevaplandırdı.

 

Op. Dr. Demirdağ; “Düşük nedenleri nedir? Kaç haftaya kadar düşük nedenleri olabilir?” sorularına; “Düşük gebeliğin onikinci haftasına kadar olan kısımda gebeliğin sonlanması durumuna erken dönem düşük diyoruz. Bu süre yirminci haftaya kadar uzayabilir. Bu süreye ise geç dönem düşük diyoruz” dedi.

 

Düşüklerin çok çeşitli nedenleri bulunduğuna değinen Op. Dr. Tarık Demirdağ; “Erken dönemde olan düşüklerde genellikle kromozom bozukluklar, bazı genetik bozukluklar ön plana çıkıyor. Bunlar zaten önlenemez düşüklerdir. Gebeliğin ilk üç ayında bunlar kendiliğinden sonlanıyorlar. %50-60 nedeni bunlardır” diye konuştu.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tarık Demirdağ, konu ile ilgili olarak konuşmasına devamla şunları söyledi:

“Onun haricinde enfeksiyonlar, kandaki dolaşım bozuklukları gebeliğin üçüncü ayından sonraki rahim ağzındaki yetersizliklere bağlı olarak düşüklere neden olabiliyor. Onun haricinde bazı faktörlerde önemli.

 

Tabii bunlara önlem almak için yapılabilecek şeyler var, tabi önleyebileceğimiz şeyler var.

 

Önleyemeyeceğimiz şeyler var. Mesela genetik bozuklukları engelleyemiyoruz ama onun haricinde birçok durumda engelleyebiliyoruz.

 

Takviyeler yapıyoruz. Bazı ilaçlarımız var. İğnelerimiz var. Vajinal jeller olarak ta bunları kullanabiliyoruz.

 

Rahim ağzındaki yetersizliklerde üçüncü aydan sonra özellikle istemsiz düşükler oluyor. Buna engel olmak için rahim ağzına üçüncü ay civarında dikiş atabiliyoruz.

Yine kanda pıhtılaşım bozukluğu bunlar genellikle tekrarlayan düşüklerde önümüze çıkıyor.

 

Mesela iki yada üçten fazla düşüklerde kanda pıhtılaşma rastlanıyor.  Bu tür durumlarda da kan sulandırıcı iğneler kullanmamız gerekiyor. En önemlisi de yatak istirahatıdır. Çoğu zaman yatak istirahat ile tedaviye devam edebiliyoruz.

 

“İnsanlar bunu nasıl anlayabilir ve size hangi şartlarda başvurabilirler?” soruna ise şunları söyleyebiliriz:

“Düşükteki en önemli belirti kanamadır. Vajinal kanamalar gebelikte normal değildir.  Ancak çok erken gebeliklerde dört beş hafta arasında yapışma kanaması dediğimiz kanama çok hafif bir şekilde olabilir.

 

Ama onun haricindeki parçalı pıhtılı kanamalar kesinlikle normal değildir kesinlikle doktorunuza başvurmanız gerekiyordur.  Artı olarak ta düşüğün belirtisi ağrı ve kanamadır.”

 

Editör: TE Bilişim