Niğde Çevre ve Şehircilik İl müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, Niğde’de bulunan 1 tane hava izleme kalite istasyonunun sanayiye ve yol kavşağına yakın olması nedeniyle Niğde’nin havasının devamlı kirli gösterdiğini bu kapsamda Niğde 5 Şubat Şehir stadının yakına ve Bor ilçesine 1’er tane Hava kalite izleme istasyonu kurulacağını belirti.

Gençtürk; “ ilimizde Meteoroloji il müdürlüğü bahçesinde bulunan hava izleme istasyonumuz hemen yakınında bulunan sanayi ve çevresinde bulunan yol kavşağı nedeniyle kış ve yaz aylarında ilimizin havası devamlı kirli çıkıyordu. Bu kapsamda bakanlığımız tarafından ilimiz 5 Şubat şehir Stadı yakınına ve bor ilçemize birer tane hava izleme istasyonu kurulacak. Bu kurulacak olan istasyonlarla hava izlememiz tam olacaktır” dedi.

Niğde ve Bor ilesine birer tane hava izleme istasyon kurulacağını belirten Gençtürk, “Niğde merkez ve Bor ilçesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından 3 ayrı noktada konumlandırılacak olan hava Kalitesi mobil aracı ile Niğde Meteoroloji il müdürlüğü bahçesinde kurulan Hava Kalitesi İzleme istasyonuna ait ölçüm sonuçlarının karşılaştırılması yapıldı. Sonuç olarak Niğde merkez Meteoroloji il müdürlüğü bahçesinde kurulu olan Hava Kalitesi İzlenme İstasyonunun hem PM10 yönünden kirletii etkisi olan sanayi tesisleri ile maden işletmelerine yakın hem de şehir merkezine bağlantılı kavşak trafiğinin etkisi altında olan ve aktif araç trafiğine sahip yol güzergâhı üzerinde kalmış olması nedeniyle mevcut Hava kalitesi İzleme İstasyonunun Kentsel kaynaktan daha ziyade ağırlıklı olarak sanayi kaynaklı PM10 değerlerini ölçtüğü Mobil İstasyon ölçüm sonuçlarıyla da karşılaştırıldığında mütalaa edilmiş olup ilin gerçek hava kalitesi değerini daha iyi yansıta bileceği başka bir konuma taşınmasının uygun olacağından dolayı ilimiz merkez ve Bor ilçesine birer adet hava izleme istasyonu Bakanlığımız tarafından kurulacağını söyledi.
 
Editör: TE Bilişim