Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğünden alınan verilere göre, kış ayı nedeniyle Niğde’nin hava kirliliğinin iyi derecede olduğu, hava kirliliğinin devamlı ölçüldüğünü ve Niğde’nin havasının kış ayı olmasına ragmen temiz olduğu öğrenildi.

Niğde'de Hava Kirliği Endişelendiriyor Niğde'de Hava Kirliği Endişelendiriyor

Ülkemizde hava kirliliği genel olarak ısınma, sanayi ve motorlu taşıtlardan kaynaklanmaktadır. İlimizde zaman zaman meydana gelen hava kirliliği ağırlıklı ısınma kaynaklı olmak üzere motorlu taşıtlardan kaynaklanmakta olup, şehrimizin topografik yapısı, atmosferik şartlar (inversiyon) ve meteorolojik parametreler (rüzgar hızı vb.) gibi olumsuz etkenler nedeniyle  kış sezonunda kirliliğin artmasına katkıda bulunmaktadır.  Sınır değerlerin üzerinde konsantrasyona sahip olan kirleticilerin, insanlar (üst solunum yolları vb.) ve çevre üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bu kirleticilerden insanların olumsuz yönde etkilenmemesi için en kısa sürede kirlilik seviyesinin bilinerek eyleme geçilmesi gereklidir. Hava kirliliğinin doğru bir şekilde ölçülmesi, tüm illerimizde hava kirliliği politikaları oluşturulması ve bu politikalar çerçevesinde illerin hava kalitesinin bir önceki yılın değerlerinden daha iyi durumlara getirilebilmesi amacıyla, Bakanlığımız tarafından 2005-2007 yılları arasında 81 ilde hava kalitesi ölçüm istasyonları kurulmuştu.

Neticede bu kış sezonunda hava kirliliği yönünde olumlu sayılabilecek azalma görülmektedir. Ancak, İlimizde hava kalitesisin yükseltilerek sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için. Hava kirliliğinin önemli bir kısmı otomobillerden kaynaklanır. Toplu taşımayı tercih ederek daha az yakıt kullanılması, Araçların bakımlarının zamanında yapılması, Yürüme mesafesindeki yerlere yürüyerek ya da bisikletle ulaşımın tercih edilmesi, Duraklama ve beklemelerde aracın çalıştırılmaması, Kullanılmayan zamanlarda ışıklar ve elektrikli aletler kapatılarak enerji tasarrufu sağlanması, Fosil yakıt kullanımından temiz enerji (rüzgar, jeotermal, güneş enerjisi) kullanımına geçilmesi, gibi toplum olarak bize düşen görevler de vardır”

Öte yandan Niğde genelinde doğalgaz kullanımının artması kömür yakan bina sayının azalmkası nedeniyle Niğde’nin, Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürlüğünden alınan verilere göre iyi derece olduğu görülüyor. Ayrıca kış ayında kömür yakıtı kullanılmasına rağmen Niğde’nin havasının iyi derecede yani temiz olduğu öğrenildi.

Öğrencilerden Ramazan yardımı Öğrencilerden Ramazan yardımı

Editör: Selim GÖKEL