Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü sigara konusunda çeşitli istatistiki bilgileri paylaştı.


Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, Tütün 2012 verileri konulu basın açıklaması yaptı.

Öztürk açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

Sigara, daha doğrusu nikotin bağımlılığı her bağımlılık gelişimi gibi önce özentiyle denenen ilk nefesle başlar. Bu özentinin bir çok nedeni vardır. Evde sigara içen birilerinin varlığı gibi öğrenilmiş bir yatkınlık olabilir ya da öğrenilmiş bir sıkıntıdan kurtulma yolu olabilir. Kişinin kendisini sıkıntılı hissettiği bir zamanda arkadaşının uzattığı bir adet sigaranın o an onu rahatlattığını düşünebilir. Ancak sonu genelde bağımlılık düzeyine dek varan bir kullanımdır. İlk başlarda gerçekten de sayıca az kullanılır, ancak zaman ilerledikçe, sıkıntı ve stresler arttıkça dozu da gitgide artmaya başlar. Sigaranın içindeki nikotinin başlangıçta kişiyi canlı ve uyanık tuttuğu zannedilir. Gitgide sigaranın yokluğu daha çok hissedilmeye başlanır yani yoksunluk dönemleri yaşanır. Sonrasında artık sigaranın esiri olur.

 

Sigara yasakları genellikle hem sigara içen, hem de içmeyen kişilerce desteklenmektedir.Tam dumansız ortamlar oluşturmakla özellikle gençlerin sigaraya başlaması özendirilmemiş olur. Sigarayı bırakma isteğinde olan içiciler için de dumansız iç ortam oluşturulması ciddi motivasyon sağlar.Tam dumansız ortam çocuklar ve aileler için olduğu kadar, işyerleri için de kazançlıdır.Sigara içmeyenlerin çoğu dumansız iç ortamlara daha sık giderler. Tam dumansız iç ortam oluşturmanın maliyeti düşüktür ve çok işe yarar.

 

Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak  eğitimlerle, KETEM Birimi içerisinde bulunan Sigara Bırakma Polikliniğimizle ve denetimlerle insanımızı bu bağımlılık esaretinden kurtarmak için çalışıyoruz. 2012 yılı içerisinde  İlimiz genelinde bulunan çeşitli okullara, Halk Eğitim Merkezlerine, Çıraklık Okullarına,Kuran Kurslarına giderek eğitimler verilmiştir. Tütün endrüsrisinin hedefi olan gençlerimize özellikle de orta öğretimde okuyan öğrencilerimize eğitimler verdik, 2013 yılında da eğitimlere hız kesmeden devam edeceğiz.

 

Ketem Birimi Sigara Bırakma Polikliniğimize 2012 Yılında 792 kişi müracaat etmiş olup,muayene sonucunda    422 kişiye ilaç tedavisine başlanmış, 44 kişiye de halen danışmanlık hizmeti verilmektedir. Sigara Bırakma Polikliniği verilerini incelendiğimizde  danışmanlık hizmeti alan kişilerin ilaç tedavisi olanlardan  daha kararlı ve başarılı olduğu görülmüştür.Ayrıca  sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Hattı ALO  171’i 7 gün 24 saat arayarak gerekli desteği alabilirler.

 

2012 yılında İl genelinde 19.045 işyeri denetimi yapılmıştır. Bu işyerlerinden 4207 sayılı Kanunu ihlal ettiğini tespit ettiğimiz 136 işyerine tutanak  tanzim edilmiştir. Vatandaşlarımız iş yerlerinde, toplu taşıma araçlarında, kamu kuruluşlarında ihlal gördükleri zaman Bakanlığımızın şikayet hattı olan ALO 184’ü arayıp 2’yi tuşlayarak ihbarlarını iletebilirler. 

 

 Tütünle mücadele kapsamında yapılan hizmetler sonucunda, 15 yaş üzeri nüfusun sigara içme oranı 2006 yılında %33,4 iken bu oran 2012 yılı için %27,1’e gerilemiştir. 2008 yılına göre yaklaşık 2 milyon 200 bin kişi sigarayı bırakmış, kapalı alanlarda sigara dumanına pasif maruziyet %60 ve yasak olmamasına rağmen evlerde sigara içenlerin oranı %35 azalmıştır. Tütünle Mücadelede Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği kriterlere göre ülkemiz dünyada başarılı ilk 4 ülke arasında yer almaktadır.

 

 

Tüm insanların tütünsüz, temiz hava soluma hakları bulunmaktadır. Dünyada sigara içmeyen kişi sayısı daha fazladır, bu kişilerin aynı zamanda başkasının tütün dumanından korunmak da en doğal haklarıdır.

 



Editör: TE Bilişim