Niğde’de 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Gününe Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, Niğde Halk Sağlık Müdürü vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu, Niğde Kamu Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Fatih Balcı, İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, sağlık çalışanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.



Toplanan grup Niğde Tren garının önünden Cumhuriyet meydanına kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş ile ilgili açıklamada bulunan Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, “   Bakanlığımız tarafından yayınlanan "Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım" araştırma raporuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum içindeki oranı % 3,5 düzeyinde olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle toplumun % 96,5'i düzenli olarak fiziksel aktivite yapmamaktadır.
   
    Haftada 3-4 kez yapılan, 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite bile genellikle sağlığımız üzerinde olumlu etkileri açığa çıkarmaya yeterlidir. Fiziksel aktivite programına olası risk ve tehditler açısından önlemler alındıktan ya da mevcut duruma uygun aktivite tipini içeren bir program yapıldıktan sonra başlanması gerekmektedir. Oluşturulan aktivite programlarında, kişinin fiziksel aktiviteyi yapma sıklığı, süresi ve yoğunluğu dikkate alınarak ilerleme basamakları belirlenmelidir. Böylece fiziksel aktivitenin sağlık üzerindeki olumlu etkileri arttırılmış ve kalıcı hale getirilmiş olur. Aktif yaşam tarzı bir alışkanlık haline getirilmelidir. Fiziksel aktivite alışkanlığı düzenli bir program haline getirilmediği takdirde belirli bir süre aktivite ile düzenlenen vücut sistemleri, aktivitenin bırakılmasının ardından oluşan yaralı etkileri hızla kaybetmeye başlar.

     Düzenli fiziksel aktivite yapılması kalp ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinin yanı sıra bazı hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde de son derece önemlidir.
     Yürüyüş için sıkı olmayan, rahat hareket etmenizi engellemeyecek giysiler seçilmelidir. Giysiler ortam ısısına uygun olarak seçilmelidir. Giysiler terlediğinizde terinizi emecek özellikte olmalıdır. Naylon ve sentetik giysiler önerilmediği gibi zararlı da olabilir. Aç karnına egzersiz yapılmamalıdır. Ağır bir öğün sonrası yürüyüş için iki saatin geçmesi uygundur.

     Her yürüme seansına yavaş tempoda başlayınız, bunu yaklaşık 5 dakika sürdürünüz. Günlük yürüme süresinin 30 ila 60 dakika olması istenir. Yürüme sıklığı olarak haftada en az 3 gün önerilmektedir. İdeali haftada 5 gündür.      

      3-4  Ekim Dünya Yürüyüş  Günü  “ Her Gün 10 Bin Adım ” temalı  yürüyüşe  katılan, Sayın Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun’a, sağlık  yöneticilerine, sağlık personellerine,  sevgili öğrencilerimize, vatandaşlara ve değerli Basın mensuplarımıza teşekkür ederim” dedi.


 
Editör: TE Bilişim