Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğünce Diyetisyen Tuğba Özsoy, Ebe Emine Yılmaz ve Ebe Kezban Bademli tarafından Niğde Selçuk İlkokulu ve Selçuk Kuran Kursu kursiyerlerine Obezite ilgili eğitim verildi.
 
Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada; Ülkemizde yapılan çalışmalar incelendiğinde ülkemizde fazla kilolu olma ve obezite sıklığının giderek arttığı, çocukluk çağı obezitesinin % 6.5, fazla kilolu oranının %14.3’e ulaştığı görülmektedir.     Çocuklarımız çok hızlı bir büyüme ve gelişme dönemi içinde bulunmaktadır. Bu dönemde onların yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlıklarını kazanması, sağlıklı büyüme ve gelişmelerine katkı sağlamakta ve okul başarısının artmasında önemli rol oynamaktadır.
Üzerinde durulması gereken konulardan birisi çocuklarımızın fazlaca tükettiği şekerle tatlandırılmış gazlı içeceklerdir. Şeker eklenmiş içecekler, sporcu içecekleri, şekerle tatlandırılmış meyve suları gibi enerji veren içecekler süt, ayran gibi besinlerin önüne geçmiştir. İştah besin maddesinin cinsinden de etkilenmektedir. Fazla miktarda yağ içeren besinler çocukların daha fazla iştahını açmaktadır. Taze sebze ve meyveler genellikle daha fazla çiğnenerek ve uzun sürede yenmektedir. Emilimi ve sindirimi daha geç olduğu için doygunluk hissi daha uzun süre devam etmektedir. Karbonhidrat içeren besinlerin çabuk emilimi glukoz ve insülinin hızlı artışına neden olmaktadır. Sonuçta reaktif hipoglisemi gelişmekte ve daha fazla yeme arzusu ortaya çıkmaktadır.
 
Çeşitli nedenlere bağlı olarak çocukların daha az aktif olmaları, spor etkinliklerinde azalma, durağan aktivitelerin artışı, beslenmeleri benzer olan çocuklarda pozitif enerji dengesinin oluşmasına yol açmaktadır. Ayrıca televizyon dışında harcanacak zaman, çoğunlukla ev dışında harcanacak zamandan kullanılır. Yeme ile ilgili çeşitli mesaj ve modeller ve yeni besin ürünlerinin duyurulması televizyon yolu ile olur. Televizyon ve bilgisayar, çocuğu sedanter yaşama yöneltirken besin alımını uyarıcı niteliktedir. Bu nedenle günlük televizyon izleme süresi ile obezite prevelansı arasında pozitif bir ilişki vardır. Okula servis ile gitme, asansör kullanımı, uzaktan kumandalı cihazlar, sınavlar için uzun süreli çalışma saatleri, yeşil alanlardan yoksun apartman yaşamı, spor dersi yerine başka derslerle uğraşmak anlayışı çocuklarda şişmanlığın fiziksel aktivite azlığına bağlı nedenleridir.
 
Aşırı yeme olanakları ve evde bulunan yiyecekler bir çocuğun beslenmedeki seçiciliğini etkiler. Evde bulunan ve ulaşılabilen besinlerden ebeveynler sorumludur. Anne ve babanın beslenme alışkanlıkları çocuğa örnek olacak beslenme modelidir. Ebeveynlerin fiziksel aktivite derecesi de çocukların aktivitesini etkiler.  Ebeveyni hareketsiz olan çocukların hareketsiz olma şansı yüksektir.
 
Toplumun Obezite ile Mücadele konusunda bilgi düzeyini arttırarak bireylerin yeterli ve dengeli beslenme ile 2014 "Sağlıklı Yaşam İçin Hareket Yılı" etkinlileri iledüzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalarını teşvik etmek, kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas iskelet sistemi hastalıkları  sıklığını azaltmak amacıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü Obezite Birimi tarafından İl genelinde öğrenci ve halk eğitimleri verilmektedir. 
Görülme  sıklığı giderek artan, çocuklarımızı ve gençlerimizi etkileyen şişmanlık  hastalığıyla  etkin şekilde mücadele etmek için Diyetisyen Tuğba ÖZSOY, Ebe Emine YILMAZ, Ebe Kezban BADEMLİ tarafından  Selçuk İlköğretim Okulu öğrencileri ve  Selçuk Kuran Kursu kursiyerlerine eğitimler verilmiştir.”denildi.
 
 
 
Editör: TE Bilişim