CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, kansere neden olan asbestli içme suyu borularıyla ilgili uyarıda bulundu. Meclis Genel Kurulu’nda söz olan Gürer, Bakan Murat Kurum’a da içinde canlı yaşayamaz hale gelen Akkaya Barajının ne zaman temizleneceğini sordu. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütçesinin oylandığı TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı.  

AKKAYA’DA CANLI YAŞAYAMIYOR  
Konuşmasında Niğde ile Bor ilçesi arasında adeta bir çevre felaketine dönüşen Akkaya Barajı’ndaki kirliliği Çevre ve Şehircilik Bakana Murat Kurum’un dikkatine sunan Gürer, “Niğde ile Bor arasına 1970'li yıllarda Akkaya Barajı sulama amaçlı kurulmuştu, son on yılda hızla artan kirlenmeyle içinde canlı yaşayamaz hâle geldi. Akkaya Barajı yakınında yer alan üniversite ve kenti baraj kokusu sarıyor, çevre felaketi. Bu baraj ne zaman temizlenecektir?” diye sordu.  

BELEDİYEYKEN KÖYE DÖNÜŞEN YERLEŞİM BİRİMLERİNDE ASBESTLİ SU BORULARI KULLANILIYOR 
Gürer, TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında daha önce de pek çok kez gündeme getirdiği asbestli su borularıyla ilgili uyarılarda da bulundu. Asbest içerikli ürünlerin yasak olduğunu anımsatan Gürer, belediye iken köy statüsüne dönüştürülen yerleşim birimleri ile diğer bazı yerleşim alanlarında halen içme su borularının asbestli olduğuna vurgu yaptı. 

GÜRER, ÖZHASEKİ’NİN SÖZÜNÜ HATIRLATTI 
Konuyu daha önce de Meclis gündemine getirdiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Önceki Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki, bir yıl önce, Mecliste ‘Nerede varsa bana bildirin, derhâl değiştirelim’ demişti. Niğde Bor Kemerhisar Belediyesi ve Bor Kızılca Belediyesi için başvuru yapıldı, ses çıkmadı” hatırlatmasında bulundu. 

ASBESTLİ SU BORULARI DEĞİŞTİRİLMEYEN YERLEŞİM BİRİMLERİNİN DURUMU NE OLACAK?
Bakan Turhan’a çeşitli sorulan yönelten Gürer, “Kanser dâhil hastalıklara neden olan asbestli içme suyu borusu kaç belediye ve beldede halen var, araştırıldı mı? Asbestli bina yıkımları kontrol ediliyor mu? İller Bankası, bini aşkın belediyede asbestli su borusu kullanıldığını belirtiyor. ‘Bir bölümü değiştirildi’ demişti, değiştirilmeyenlerin durumu ne olacak?” şeklindeki sorularına yanıt verilmesini istedi. 

ÜLKEMİZDE İÇME SUYU BORULARININ %25’İ ASBESTLİ YANİ KANSERLİ!
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına yüzeysel yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Kemerhisar Belediyesi içme suyu asbestli boruların değişimi için İLBANK tarafından proje çalışmalarına başlanmış, finansman çalışmaları devam etmektedir. 2000 yılından bu yana asbestli boru kullanılmamaktadır. Asbestli boru hatlarının da yüzde 75'i değiştirilmiştir” dedi.

Gürer yaptığı açıklamada, “Bakan açıklamasından da anlaşılıyor ki hala ülkemizde içme suyu borularının %25’i asbestli. Bir an önce Türkiye genelinde bir tarama yapılarak asbestli su borularının bulunduğu yerler tespit edilmeli ve sağlıklı su borularıyla değiştirilmelidir” şeklinde konuştu.

 
Ülkemizde son yıllara önemli oranda artış gösteren kanser vakalarının en önemli nedenlerinden birinin de halen pek çok yerleşim biriminde kullanılan asbestli içme suyu boruları olabileceğine dikkat çeken Gürer, 8 yıl önce kullanımı yasaklanan asbestin halen içme suyu boruları aracılığıyla kullanılıyor olmasının, Türkiye’de insan sağlığına verilen değerin ortaya konulması açısından önemli olduğunu belirtti.
 
 
Editör: TE Bilişim