Niğde İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından koordine edilen 'Yeni Doğan Canlandırma Eğitimi' verildi. Program kapsamında 5-7 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen NRP eğitimini İlimizde, 4 eğitimci ile tek sınıf halinde 21 personele eğitim verildi.


Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, “ Tüm dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmekte ve bunların %23’ü doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir. Doğumu izleyen dakikalar bebeğin uterus dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğanın, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir” dedi.


Niğde’de bebek ölüm hızı binde 7.3’ e düştüğünü belirten Dr. Koç; “ Ülkemizde asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana “Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP)” yürütülmektedir. Program kapsamında İlimizde de farklı tarihlerde NRP eğitimleri yapılmakla birlikte 2018 yılı Ekim ayından itibaren yapılan eğitimlerde toplam 121 personelin NRP eğitimi alması sağlanmıştır. 5-7 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen NRP eğitimini kendi eğitimci kadromuz ile gerçekleştirme imkanı bulduğumuz İlimizde, 4 eğitimcimiz ile tek sınıf halinde 21 personelimize eğitim verilmiştir. “Doğum odasındaki herkesi” hedefleyen bu programın, ülkemizde doğumda gelişebilecek yenidoğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tuttuğu gerçektir. Neonatal döneme yönelik yürütülen NRP ve diğer çalışmalar sonucunda ilimizde bebek ölüm hızı binde 7.3’ e düşmüştür” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim