Niğde Veterinerler ve Hekim Odası Uyarıyor

Niğde Veteriner Hekimler Odası Başkanı Saffet Güçlü, Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlarımız kurban alımı ve kesimi konusunda çeşitli uyarı ve bilgilendirmelerde bulundu.

 

Oda Başkanı Saffet Güçlü konu ile ilgili yaptığı açıklama da: Kurbanda, yaklaşık olarak yıllık kesilen hayvan miktarının %25’i kesilmektedir. Bu da yaklaşık olarak 800-850 bin Büyük Baş ve 2 milyon Küçük Baş hayvan demektir. Bu kadar çok sayıda hayvanların bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir. Bunun yanında kullanılmayan hayvansal yan ürünler nedeniyle büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Özellikle, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır. Kurbanlık hayvanların, sokaklarda dolaştırılması, meydanlarda bekletilmesi, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarında tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmeleri tehlikenin boyutunu daha da arttırmaktadır.

         Veteriner Hekimler olarak Kurbanda;

·         Halk sağlığının ve hayvan sağlığının en üst düzeyde korunması

·         Hayvanların, hayvan refahı ve hijyen kurallarına uygun olarak kesilmesi

·         Çevre kirliliğinin önlenmesi

·         Kurban Bayramının kurban ruhuna uygun bir şekilde kutlanması

 

Temel amacımız ve görevimizdir.

KURBAN SEÇİMİ, KURBAN KESİMİ VE ETLERİN MUHAFAZASINDA ÖNEMLİ NOKTALAR

KURBANLIK HAYVANIN SEÇİMİ

-Hayvanın  besi durumu (kondüsyonu) iyi olmalı

-Gebe olmamalı

-Yeni doğum yapmış olmamalı

-Büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük olmamalı

 

Hastalık belirtisi sayılan;

 

a- Yüksek ateşi olmamalı

b- Tüyleri karışık ve mat olmamalı

c- Bakışları ve dış görünümü cansız olmamalı

d- Pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı

eÇevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı

f- Vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmamalıdır.

 

KURBANLIKLARIN KESİMİ

 

Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihimiz, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi, mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır.

 

 

 

 

 

 Kesimde Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

·         Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır.

·         Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır.

·         Bıçaklar sık sık temizlenmelidir.

·         Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir.

·         Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir.

·         Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır.

·         İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır.

·         Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı,  memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır.

·         Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir

·         Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır.

·         Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir.

 

KURBAN ETLERİNİN MUHAFAZASI

 

Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir.

Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.

Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır.

 

Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.   

 

***Hastalık etkenlerinin büyük çoğunluğu hem insanlar hem de hayvanlar için patojendir. Bu nedenle hayvan sağlığı ve insan sağlığını ayırmak mümkün değildir. Bütün bu değerlendirmelerimiz insan, hayvan ve çevre sağlığını korumak amacına yöneliktir.

 

Bu vesileyle Niğde Veteriner Hekimler Odası olarak bütün  İslam Aleminin Kurban Bayramını kutlar, saygılar sunarız”dedi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim