Niğde Üniversitesi Bor Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Aral’dan erkek kısırlığına çözüm bulmak için çalışmalarına başlayacaklarını belirtti.



Zeytinyağında bekletilmiş incirin erkek farelerde sperm kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla çalışma başlatıldığını belirten Prof. Dr. Faruk Aral, “ Erkek infertilitesinin dünyadaki en büyük problemlerden birisidir. Yurtdışında da bu alandaki çalışmalar büyük ilgi görüyor. Biz de zeytinyağı ve incirin üreme performansına ve sağlığa etkisini bilimsel bir temele oturtmak istedik. Eğerki fareler üzerinde deneyeceğimiz çalışmalardan olumlu sonuç alırsak insanlar içinde önereceğiz” diye konuştu.

Bu çalışmanın henüz proje aşamasında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Faruk Aral, “15 gün zeytinyağında bekletilen inciri erkek farelere ağız yoluyla vereceklerini ve üreme performansı üzerinden etki edip etmediğine bakacağız. İlk kez yapılacak olan bu projenin  tahmini süresi 6 aydır. Ayrıca fazla tüketilmesi halinde ne tür olumsuz sonuçlar verip vermeyeceğinide araştıracağız” diye konuştu.

Prof. Dr. Faruk Aral bu çalışmaya meyvelerin dış görüntüsü ile fayda ettikleri organların arasındaki ilişkiye göz önüne alarak bilimsel açıdan formüle etmek istediklerini belirtirken “Cevizin beyin ve zekâ gelişimini desteklediği, incirin çekirdeğinin de testisteki spermaya benzetilir. İnciri çok tüketen erkeklerin spermasında kalite bozukluğu var ise bunu düzelttiği söylenmektedir” dedi.

PROJENİN TEKNİK AŞAMASI

Prof. Dr. Faruk Aral projenin teknik aşaması ile ilgilide bilgiler verdi.

 Yağlı incir homojen karışından erkek farelere 15 gün süreyle oral yoldan 0,50,500,5000 miligram/kilogram dozunda verilecektir. Deneme süresi sonunda öldürülen bu farelerden alınan epididimal spermasında spermatazoa yoğunluğu, motilitesi ve anormal spermatazoa oranına bakılacaktır. İlave olarak testis histapatolojisi incelenip, comet Assay yöntemiyle DNA analizi yapılacaktır. İncir ve zeytinyağı materyali Ege Bölgesinden temin edilecektir.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim