Niğde İl Halk Sağlığı Müdür v. Dr. Ertan Değirmencioğlu Büyümenin İzlenmesi Haftası nedeni ile bir açıklama yaptı. 


Halk Sağlığ Müdür V. Dr. Ertan Değirmencioğlu açıklamasında;  Büyüme dinamik, karmaşık bir süreç olup, anne karnında başlar ve adolesan döneminin bitmesi ile sonlanır. Büyüme süreci genetik, beslenme, fiziksel aktivite gibi çevresel ve hormonal etmenlerle etkilenir ve büyüme fazlarında değişiklikler gösterir. Büyümenin evreleri prenatal, bebeklik, çocukluk ve adolesan dönemleridir.Çocukların büyüme tablolarının izlenmesi ile zayıflık, şişmanlık, bodurluk ve kısa boy uzunluğu gibi sorunların daha ortaya çıkmadan önlenmesi veya sorun var ise erken tanısı ile tedavisi sağlanabilir veya sorunun ilerlemesi durdurulabilir. Genellikle büyüme ve gelişme terimleri eş anlamlı olarak kullanılır, ancak büyüme ve gelişim farklı kavramlardır. Büyüme; vücut hacmindeki ve kitlesindeki artışa denir. Gelişme ise biyolojik olgunlaşma sürecini ifade eder.

Büyümenin izlenmesi çeşitli ölçütlerle yapılmaktadır. Buna göre büyümenin değerlendirilmesi için;
Vücut ağırlığı ve artış hızı
Boy uzama ve artış hızı
Baş çevresi ve artış hızı
Gelişmenin Değerlendirilmesi için;
Kemik Gelişimi
Diş Gelişimi
Duyu Organlarının Gelişimi
Zihinsel ve Sosyal Gelişim
Cinsel gelişim kriterleri takip edilmektedir.

Bu izlemler persentil eğrisi denilen grafikler yardımıyla kontrol edilmektedir. Büyümenin izlenmesine Ultrasonografilerden yararlanılarak doğumdan önce başlanmalıdır. İzlemenin asıl amacı; Sağlıklı büyüme sürecinde sürekliliğin sağlanmasıdır" dedi. 


Dr. Ertan Değirmencioğlu açıklamasının devamında; "Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı Aile Hekimlerimiz ve Aile Sağlığı elamanlarımız kendi bölgelerinde bulunan tüm bebekleri doğdukları günden itibaren düzenli aralıklarla izlemektedirler. Aile Hekimlerimiz bebeği ilk 3 ay içerisinde tespit etmekte, annenin sağlığı ve bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesi için gebeliği boyunca anneyi en az 4 kez izlemektedirler.

Bebekler dünyaya geldikten sonra Aile Hekimlikleri tarafından ilk izlemi hastanede olmak üzere, 1 yaşına gelene kadar toplam 9 kez izlenir. Bir yaşından sonra 6 ayda bir, 3 yaşından sonrada yılda bir kez, 6 yaşına kadar çocuklar takip edilir. İzlemlerde kilo artışı, boy uzaması, kemik gelişimi, diş gelişimi, psikososyal gelişim ve duyu organlarının gelişimi takip edilir. Büyüme sürecinde kullanılan bu kriterlerdeki aksaklıkların tespiti, sağlıklı büyümeyi yoluna koyacağı gibi, aynı zamanda gittikçe derinleşecek sorunların önüne de zamanında geçilmesini sağlayacaktır.
Sağlık personellerimizin yanında tüm anne ve babalar da bilinçli olarak çocuklarının büyüme ve gelişmelerini yakından takip etmeli ve sağlık personellerimizle işbirliği içerisinde olmalıdırlar. Sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için çocuklarımızın yeterli ve dengeli beslenmeleri, özellikle anne sütü almaları, aşılarının zamanında ve tam yapılmış olması gereklidir" dedi. 



Editör: TE Bilişim