Niğde Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından Niğde’nin gürültü analizi yapıldı. Özellikle trafikten kaynaklanan gürültüyü belirlemek amacıyla il merkezinde bulunan Dr. Sami Yağız Caddesinde gerçekleştirilen analizde şehir merkezi “Gürültülü” çıktı.

Doç. Dr. Sevgi Demirel danışmanlığında bölüm öğrencileri Bilge Kaya ve Zeynep Aslı Karanfil tarafından yapılan çalışmada 35 ölçüm istasyonundan elde edilen sonuçların Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ölçütlerine göre “gürültülü” olarak kabul edildiği ifade edildi.

Değerlerin, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nin sınır değerleri olan 65 dBA’nın üstünde olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan proje danışmanı Doç. Dr. Sevgi Demirel, Niğde il merkezinde (Dr. Sami Yağız Caddesinde), özellikle trafikten kaynaklanan gürültünün belirlenmesi ve haritalanması amacıyla, sokağın ve kavşakların trafik-nüfus yoğunluğun göz önünde bulundurularak 35 ayrı ölçüm istasyonu belirlendiğini, bu doğrultuda yapılan ölçümlerde şehir merkezinde 65 dBA’nın üstünde bir sonuç elde edildiğini söyledi.

Gürültünün günümüzde en çok karşılaşılan çevre problemlerinden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Demirel, gürültü kontrolü için yapılabilecekleri şöyle sıraladı;

  1. Gürültü kaynaklarının belirlenmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi,
  2. Trafiğin yoğun olduğu noktalara ‘Korna çalmayınız’ gibi farkındalık yaratacak tabelalar asılması,
  3. Bisiklet kullanımının teşvik edilmesi,
  4. Trafikten kaynaklanan gürültünün azaltılması amacıyla cadde genelinde ağaçlandırma alanının genişletilmesi,
  5. Yerleşim yerlerinde, gürültü rahatsızlığının önlenmesi amacıyla dış yalıtım yapılması,
  6. Yol, bina, inşaat işlerinde kullanılan aletlerin konut bölgelerinde ve gürültüye duyarlı bölgelerde belli saatlerde çalışmasına izin verilmesidir.

 


Editör: TE Bilişim