Gebeleri doğumda ve doğum sonrasında anneliğe hazırlamak, karşılaştıkları sorunları en aza indirmek ve böyle bir süreçte onların en çok ihtiyaç duyduğu sağlık bilgisi ve duygu-durum açısından iletişim sağlanması amacıyla Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Gebe Okulu açıldı.

Sağlıklı gebe, sağlıklı bebek anlayışıyla başlatılan gebe okulunun temel hedefinin; annelerin mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir gebelik ve doğum sürecini yaşaması, eşinin ve ailesinin de sürece katılmasını sağlamak olduğu bildirildi.

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi  Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Bilal Günaydın yaptığı açıklamada; “ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açılan okul anne adaylarına; doğum ve doğum sonrası dönemdeki duygusal durumları ile baş etmeyi öğretecek. Sadece bununla da kalmayacak okulda; anne ve baba adaylarının kendilerini anne ve babalığa hazır hissetmelerini sağlayacak. Güçlü aile yapısının oluşması, doğacak çocuğun aile ortamının iyileştirilmesi için de eşler arasında güçlü ilişkiler ve verimli bir işbirliği oluşturacak. Faydaları saymakla bitmeyecek Gebe Okulu;  doğum eylemiyle baş etmeyi öğretip olumlu bir doğum deneyimi kazandırmayı, doğum şekline karar vermek konusunda kişinin kendisini güçlü hissetmesini, bebek bakımına yönelik becerileri kazandırmayı,  gebenin doğum sonrası dönemde rahat bir lohusalık geçirmesini  ve yine gebenin korku , ağrı , gerginlik döngüsünü kendi başına baş etme mekanizmasıyla yok etmesini, aynı zamanda ağrısız bir doğum yapmasını  hedefliyor” dedi.

Gebe okulunda eğitime katılanlar şu sorulara cevap bulacaktır diyen Günaydın,  “Gebelikte ne gibi değişiklikler olur? Gebelikte bireysel bakımda nelere dikkat edilmelidir? Gebelikte beslenmede nelere dikkat edilmeli? Gebelikte görülen yakınmalarda beslenme nasıl olmalıdır?  Gebelikteki tehlike belirtileri nelerdir? Gebelik döneminde egzersizler nasıl yapılmalıdır?  Doğum başlama belirtileri nelerdir ve nasıl hazırlık yapmalıyım? Doğumda yapılması gerekenler nelerdir? Doğum sonu- lohusalık döneminde ortaya çıkan değişiklikler nelerdir? Doğum sonu-lohusalık dönemi tehlike belirtileri nelerdir? Doğum sonu dönemde yenidoğan bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?  Lohusalık döneminde egzersizler nasıl yapılmalıdır? Emzirmede dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Gebelikten korunma yöntemleri nelerdir?”

Dr. Günaydın; “Gebelik ve doğum, kadınların var oluşundan bu yana devam eden fizyolojik bir olaydır. Kadınların hamile olması günümüzde bir hastalık olarak algılanmaktadır. Oysaki hamilelik sağlıklı kadınların yaşadığı doğumla sonuçlanan tam bir sağlık halidir. Ancak anne adayları bu dönemde sağlıklarını korumak ve yükseltmek konusunda bilgi ve desteğe ihtiyaç duyarlar. Birimimizde anne adaylarına yönelik uygulanan eğitim programımız gebelik boyunca devam etmekte, doğuma hazırlık, bebek bakımı, emzirme, lohusalık sürecinde ihtiyaçları olan bilgilerle donatılmaktadırlar. Bazı özel durumlarda gelişebilen, erken doğum tehdidi, düşük tehdidi gibi annelerin dikkat etmesi gereken hususlar öğretilmekle beraber psikolojik destek sağlanmaktadır. Özel bakım gerektiren bebekler için(düşük doğum ağırlıklı, erken doğan bebekler vb.) annelere birebir bebek bakımı ve emzirme konusunda eğitim ve destek sağlanmaktadır. Gebe egzersiz odamızda gebe egzersizleri yapılmaktadır.


 
 
Editör: TE Bilişim