Niğde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Organ Bağışı Haftası” nedeniyle organ bağışı standı açıldı.



Organ bağışı standının açılışını Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, Niğde İl Sağlık Müdürü Yılmaz Yücel, Niğde Halk Sağlığı Müdürü Ertan Değirmencioğlu, Niğde Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Abdullah Sağlam ve sağlık personeli katıldı.

Niğde İl Sağlık Müdürü Yılmaz Yücel, Niğde’nin Türkiye genelinde iller arasında organ bağışı sıralamasında 31. sırada yer aldığını söyledi.

Yılmaz yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “3-9 Kasım tarihleri arası Organ Bağış Haftası olarak kutlanmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemi/de de en önemli sağlık sorunlarından birisi; tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklardır. Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Organ nakli son dönem organ yetmezliklerinde kullanılan en iyi tedavi yöntemidir;  hastaların yaşam süresini uzatır, yaşam kalitelerini yükseltir. İleri bir tedavi yöntemi olan  organ nakli diğer tedavilere göre daha ucuzdur. Böbrek, karaciğer ve kalp nakle en çok  ihtiyaç duyulan organlardır. Bugün 22 bin 152 civarında kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazlarına bağlı olarak ’bir gün böbrek nakli olabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Son dönem böbrek yetmezliklerinde diyaliz tedavisi yerine, böbrek nakli yapılması hem hastanın yaşam süresi ve kalitesini artırmakta hem de ulusal bütçeye daha az maliyet getirmektedir. Bazı kronik karaciğer ve kalp rahatsızlıklarında durum daha üzücü olup, diyaliz gibi yardımcı tedavi alternatifleri olmadığı için bu hastalar organ bulamadıkları takdirde hayatlarını kısa sürede kaybetmektedirler”

ORGAN BAĞIŞINDA NİĞDE 31’NCİ SIRADA 

İl Müdürü Yılmaz Yücel açıklamasının devamında: “Bugün itibari ile Ülkemizde Ulusal Koordinasyon Merkezi'ne kayıtlı 22 bin 152 böbrek, 622 kalp, 2 bin 225 karaciğer, 51 akciğer, 265 pankreas, 2.937 civarında kornea nakli bekleyen hasta bulunmakta olup, şimdiye kadar 14 bin 313 kişiye böbrek. 370 kişiye kalp, 5 bin 335 kişiye karaciğer, yaklaşık 121 kişiye akciğer, 52 kişiye pankreas, 10995 kişiye  kornea nakli yapılmıştır. İlimizde 2005 yılından bu yana toplam 5 bin 340 kişi, 2015 yılında  ise 794 kişi organ bağışında bulunmuştur. 2005-2015 tarihleri arasında Ülkemizde organ  ve doku nakli sayısı 31 bin 212 olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizde organlar, Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi içerisinde dağıtılmaktadır. Sistemin amacı; ülke genelinde organ ve doku nakli hizmetleri alanında çalışan kurum ve kuruluşlar arasında gerekli koordinasyonu sağlamak, sınırlı sayıda temin edilebilen organ ve dokuların, bilimsel kurallara, tıbbi etik anlayışına uygun olarak adaletli bir biçimde en uygun hastalara, en kısa süre içerisinde naklini sağlamaktır. İlimiz Türkiye geneli iller arasında organ bağışı sıralamasında 31. Sıradadır” dedi.

Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun yaptığı konuşmada : “İnsanlığa faydalı olmak istiyorsak yapabileceğimiz en güzey şeylerden biri organ bağışlamaktır. İhtiyaç olduğunda insanların dünyalara sahip olduğunu ama organa sahip olamadığı için bir şey yapamadığını çaresizliğini görebiliyoruz. Milli boksörümüz Sinan Şamil Sam organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Uygun bir organ bulunabilmiş olsaydı belki de bugün Sinan Şamil Sam aramızda olacaktı. Onun o pozisyonunda olabilecek olduğumuzu unutmamak gerekir. Bundan 5 sene öncesine döndüğümüz de o boksörümüzün içinde bulunduğu düşünün herkes onun olduğu ortamda olmak istiyordu ama maalesef aramızda değil” dedi.

Organ bağışının bir organ mafyacılığının olmadığı psikolojisinin işlemesi gerektiğine dikkat çeken Vali Yardımcısı Uçgun: “ İnsanlarımızda maalesef şöyle bir psikolojik bir alt yapı var: “sanki organlarını bağışlarsa hemen ölecekmiş gibi bir psikolojiye kapılıyorlar. Ölümün zamanı değişmez organımızı bağışladık diye hemen yarın ölmeyiz. Bağışlamadık diye de kurtulabilme imkanımız yok. Onun için tüm  hemşerilerimize organlarını bağışlama konusunda daha cömert olmalarını istiyorum” şeklinde konuştu.







Editör: TE Bilişim