Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesi Kardiyoloji servisinde doğuştan kalp kalınlaşma haslığı bulunan bir hasta ile yaşlılığa bağlı kalp hastası iki kişiye Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yakup Çetinkaya tarafından,  Kalp yetmezliğine bağlı ritim bozukluklarında ve ani ölümler önlenmesinde giderilmesinde kullanılan kalp şok cihazı yani Kalp pili takıldı.

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji servisinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doktor Yakup Çetinkaya; “ hastanemizde iki farklı kalp hastası Hastalara Kalıcı Kalp Pili cihazı başarıyla uygulandı. Kalp yetmezliğine bağlı ritim bozukluklarında ve ani ölümler önlenmesinde giderilmesinde kullanılan kalp şok cihazı (Kalp Pili) Anjıo ünitesinde takıldı” dedi.

Hastalarda ani ölüm olayları olduğu için Kalp şoku cihazı yani Kalp pili ile engellemeye çalışıyoruz diyen Dr. Çetinkaya, “Bizim normal kalbimizin kalınlığı sektum dediğimiz 2 ya da 3 ml arasındaki kalınlık 1 buçuk santimken hastamızınki ise 5 santime yakın.  Bu hastalarda ani ölümler meydana geliyor.  Bu hastalık genetikte olabiliyor. Bu yüzden hastamızın ailesini de kontrol edeceğiz.  Erkan isimli hastamıza kalp pilini takma amacımız farklı. Diğer bir hastamız Yaşar beye takma amacımız farklıdır. Yaşar beyde eski kalp hastasıdır. Kalbi zayıflamış bir hasta. Bu hastamızda da ani ölümü engellemek için kalp pili taktık. Bizim bu taktımız cihazlar içeride duran kalplere elektro şokla tekrar çalıştırmaya yarar. Bu son teknoloji bir ürün. Hayat kurtardığı ispatlanmış bir cihazdır. İlimizde de daha önce birkaç defa yapıldı ama birkaç yıldır hastanemizde böyle bir eksiklik vardı ve bundan sonra devamlı yapacağız. Şuanda kalp pili takılan hastalarımızın sağlık durumları iyi.  Bu hastaların her hangi bir konfor bozukluğu veya görüntü bozukluğu olmuyor.

Hastalarımızın dikişleri alındığında hastalarımız normal hayatlarına devam ede bileceklerdir. İki hastamızda yarın taburcu edilecektir” diye konuştu.

Yaşlılığa bağlı kalp hastalığı nedeniyle kalp pili takılan  71 yaşındaki Yaşar Başaran; “eskisine bakasın şimdi çok iyiyim. Doktorumuz sağ olsun. Şuan için bir rahatsızlığım yok. Ameliyat olmadan önce yürüyemiyordum. Bayır ve rampaları çıkamıyordum. Yolda yürürken dinlene dinlene gidebiliyordum. Ameliyat oldum ve kalbime pil takıldı. Şuan çok iyiyim” dedi.
 
Editör: TE Bilişim