Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk defa Aşırı terleme (hiperhidrozis) için endoskopik torakal sempatektomi(ETS) ameliyatı yapıldı.

Göğüs Cerrahi  Uzmanı Dr. Murat KURU, aşırı terleme problemi çeken hastaların, endoskopik (kapalı) yöntemle yapılan ameliyatla  bu sıkıntılarından kurtulabileceklerini belirtti.

Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Kuru, endoskopik torakal sempatektomi ameliyatının (ETS) hastanemizde ilk defa yapılmaya başlamasıyla birlikte aşırı terleme (hiperhidrozis) hastalarımızın ilimizde tedavi olabilecekler dedi. Aşırı terleme ve yapılmaya başlanan ETS ameliyatı hakkında açıklamada açıklamada bulunan Op. Dr. Murat Kuru şöyle devam etti. “Vücut ısısının ayarlanmasındaki en önemli yollardan olan terleme gerekenden fazla olduğu zaman hiperhidrozis olarak adlandırılmaktadır. Nedeni tam olarak bilinmemesine rağmen sempatik sinir sisteminin aşırı aktivitesine bağlı olarak toplumda nüfusun yaklaşık 1-3’ünde görülmekle birlikte en çok etkilenen organlar el, koltukaltı, yüz ve ayaklardır. Bu durum hastaların sosyal yaşamını oldukç a ciddi şekilde etkilemektedir.

 Aşırı terleme(hiperhidrozis) olan hastalarda başka bir neden saptanmazsa endoskopik torakal sempatektomi(ETS) ile özellikle koltukaltı ve avuç içi terlemelerinde %90’ın üzerinde başarı ile hasta memnuniyeti oldukça az ağrılı bir şekilde sağlanmaktadır.

Yaklaşık 7 yıldır koltukaltı ve özellikle avuç içlerinde aşırı terleme nedeniyle 1 ay önce hastanemiz Göğüs Cerrahisi Polikliniğine başvuran 17 yaşındaki Elif Kaya isimli hastamıza uygulanan  tedavilerinden fayda görmemesi üzerine ameliyat önerildi. Genel anestezi ile kapalı olarak(VATS) her iki koltuk altından 5 mm’lik kesiler ile göğüs kafesi içerisinde aşırı terlemeye sebep olan sinirleri yakarak endoskopik torakal sempatektomi(ETS) ameliyatını gerçekleştirdik.  Ameliyat sonrasında terleme şikayetleri tamamen son bulan hastamızı ilk 24 saat içerisinde taburcu ettik. Niğde’de ilk defa gerçekleştirdiğimiz bu ameliyat sayesinde hastaların olabildiğince ağrısız ve erken taburcu olmalarına imkan sağlayan teknikle aşırı terleme şikayetlerinden kurtulmalarına, iş ve okul yaşamına en hızlı şekilde dönmelerine yardımcı olmayı hedefledik. Ameliyatta emeği geçen tüm ekibe teşekkür ederim.”


 
Editör: TE Bilişim