Niğde Devlet Hastanesi Anjiyo Ünitesi, kalp krizi geçiren vatandaşlara yapılan müdahalesiyle artık başka illere sevk edilmiyor. 

Niğde’de kalp krizi geçiren vatandaşlar Anjiyo ünitesi olmadığı için yakın illere sevk ediliyordu. Ancak geçtiğimiz aylarda kurulan Anjiyo Ünitesi kalp krizi vakalarına müdahale ederek başka illere yapılan sevklerin önüne geçti.

Hafta sonu göğüs ağrısı ile acil servise başvuran bir vatandaşta kalp krizi vakası rastlandı.

Hastanın tansiyonunun düşük olması üzerine Uzman Doktorlar tarafından anjiyografi ünitesine alındı. Sol ana damar tamamen tıkalı olduğu görülen hastaya balon stent uygulandı.

Yoğun bakıma alınan hasta durumunun iyi gitmesiyle taburcu edildi.

Niğde Devlet Hastanesinden yapılan açıklamada, ilk acil hastanın müdahale edilerek hayata tutunduğu belirtildi.

Açıklamada, "Anjiyografi ünitemizde gerekli hazırlıkların yapılmasından sonra ilk aldığımız hastamız, bir kişinin başına gelebilecek en ağır krizlerden birini geçirmek üzere iken acile başvurdu. Bu klinik durumda hastaneye başvuran hastaların neredeyse üçte biri tüm tedavilere rağmen yoğun bakımlarda yaşamlarını yitirebilmektedir. Anjiyografi ünitesi kurulmadan önce bu hasta ambulans ile sevk edilmek sorunda kalacaktı ve kaybedilen zamana bağlı olarak belki de hastamızı kaybedecektik. Hastamız hemen anjiyografi ünitesine alındı ve ana damara başarı ile balon stent yapıldı" ifadesinde bulunuldu.

Kalp krizleri ve kalp damar hastalıkları halen ölüm nedenlerinde üst sıralardaki yerini korumakta olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Kalp krizi ile başvuran hastalara müdahalede dakikaların bile önemi vardır. Kalp krizi kalp damalarında ani gelişen tıkanıklığa bağlı bir hastalıktır ve damar ne kadar erken açılır ise kalpte bırakacağı hasar o denli az olacaktır. Yoğun bakım genişletme çalışmalarından sonra hastanemizde sürekli nöbetçi kardiyoloji uzmanı bulunacak ve 7 gün 24 saat acil anjiyografi hizmeti verilebilecektir. Böylece artık acil ambulans sevkleri azalacak ve sistemimiz tam faaliyete girdikten sonra yollarda hasta kaybı yaşanmamasının önüne geçilmiş olacaktır” denildi.


Editör: TE Bilişim