Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, Niğde’de 2014 yılında 500 kişinin organ bağışında bulunduğunu belirterek: “Organ nakli son dönem organ yetmezliklerinde kullanılan en iyi tedavi yöntemidir; hastaların yaşam süresini uzatır, yaşam kalitelerini yükseltir. İleri bir tedavi yöntemi olan organ nakli diğer tedavilere göre daha ucuzdur. Böbrek, karaciğer ve kalp nakle en çok ihtiyaç duyulan organlardır” dedi. 

Niğde’de 2005 yılından bu yana toplam 4 bin 840 kişinin bağışta bulunduğunu ifade eden Yücel: “2005 - 2014 yılları arasında Ülkemizde toplam kadavradan nakil sayısı 6 bin 606, canlıdan nakil sayısı 18 bin 336 olarak toplamda 24 bin 942 organ ve doku nakli olarak gerçekleşmiştir” dedi.
Bu yılki organ nakillerinin başında kornea nakli geldiğini hatırlatan Yücel: “ Gerçekleşen 4 bin 520 nakilden bin 702'sini böbrek nakli, 670'sini karaciğer, 2 bin 78'ini kornea, 44'ünü kalp, 17'sini akciğer, 2'sini ince bağırsak, 2'sini kalp kapağı, 5'ini pankreas oluşturuyor.

Organ bağışında İzmir yine ilk sırada geliyor. 11 bin 47 kişinin organlarını bağışladığı İzmir'i, 9 bin 448 kişi ile İstanbul, 5 bin 252 kişi ile Adana takip ediyor. Türkiye genelinde ise yılbaşından bu yana organlarını bağışlayanların sayısı 69 bini aşıyor” şeklinde konuştu.

Kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi olduğunu anlatan Yücel, organ bağışında bulunulacak yerleri ise şu şekilde sıraladı: “
İl Sağlık Müdürlüklerine, Hastanelere, Toplum Sağlığı Merkezlerine, Aile Sağlığı Merkezlerine, Organ Nakli Yapan Merkezlere, Özel Hastanelere, organ bağış bildirimi yapılabilir. Organ bağışında bulunmak için; organ bağış kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır. Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir”
Organ alacak hastaların öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere, ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlendiğine dikkat çeken Yücel: “Cinsiyet, ırk, din, zengin-fakir ayrımı yapılmaz” dedi.

ORGAN BAĞIŞININ DİNİ YÖNDEN SAKINCASI YOK

Organ bağışının dini yönden sakıncasının bulunmadığını ifade eden Yücel: “ Dinlerin önemli bir çoğunluğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; 06.03.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.
Bunun yanı sıra Kur’an-ı Kerim’de de “Kim bir insana hayat verirse onun tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı” beyan olunmaktadır (Maide Süresi, Ayet 32)” dedi.
Editör: TE Bilişim