Niğde Halk Sağlığı Müdür vekili Dr Paşa Mehmet Erol 11. Avrupa Aşı Haftası nedeni ile yaptığı açıklamada; İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir. Aşı aracılığı ile vücut kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Aşı insanları hastalıklardan ve onun ölüm ve sakatlık gibi kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.

Aşı yapılmazsa; Aşı ile önlenebilir hastalıkların görülme sıklığı artar. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından bu yıl ülkemizde 24-30 Nisan 2016 tarihleri arası 11. Avrupa aşı haftası kutlanacaktır. Aşı haftası ile sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının arttırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması hedeflenmektedir.

Ülkemizde 1985 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında yapılan çalışmalarla aşı ile önlenebilir hastalıkların morbidite ve mortalite hızlarında belirgin düşüşler olmuştur. Ulaşılan Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) hedeflerimizin sürdürülmesi için toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması çalışmalarına devam edilmesi her zaman önem taşımaktadır.

Aşı uygulamaları Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında (Aile sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri ve toplum sağlığı merkezleri) ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Sağlıklı günler dilerim" dedi. 




Editör: TE Bilişim