Niğde Devlet Hastanesi Dermatoloji Polikliniği’nde çeşitli deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmak üzere El- Ayak Fototerapi Cihazı alındı.  El- Ayak Fototerapi Cihazı Dermatoloji Polikliniği’nde hastaların hizmetine sunuldu.


Bu cihaz sayesinde bazı deri hastalıklarının tedavisi daha kolaylaşacaktır. Bu hastalıklar; sedef, vitiligo, mikozis fungoides el ve ayaktaki iyileşmeyen egzamalardır.


Fototerapi nedir?

Fototerapi, ultraviyole (UV) ışınlarının çeşitli deri hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Güneşin UV ışınlarından bu amaçla yüzyıllardır yararlanıldığı biliniyor. Tedavi Ultraviyole B (UVB) ışınlarının tek başına ya da ultraviyole A (UVA) ışınlarının Psoralen (deri hücrelerinin bu ışına duyarlılığını artıran bir madde) ile beraber (PUVA: Psoralen + UVA) verilmesiyle uygulanıyor. Psoralen maddesi çeşitli bitkilerde bulunuyor ve deriye sürülerek ya da ağızdan alınarak kullanılıyor.

Fototerapinin uygulama sıklığı nasıl ayarlanıyor?

Haftada 2-3 seans yapılıyor. Uygulamalar, seanslar arasında en az bir tam gün boşluk bırakacak şekilde, lezyonlar tamamen ya da büyük oranda gerileyene kadar sürdürülüyor. Ortalama seans sayısı bazı hastalıklarda daha uzun olmakla beraber 15- 30 arasındadır.

 

Editör: TE Bilişim