Havaların ısınması ile birlikte motosiklet sürücüleri de caddelere çıkmaya başladı. Motosiklet sürücülerini her zaman emniyetten uyarı gelirdi.

Niğde Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Servisi  doktorlarından Uzm. Dr. Mustafa Kaçmaz motosiklet sürücülerini kask kullanımı konusunda bilgilendirdi. 

Uzm.Dr. Mustafa Kaçmaz konu ile ilgili açıklamasında,  
Yaklaşan bahar ayları ile birlikte ilimizde motosiklet kullanımı oldukça artmaya başladı. İlimiz Motosiklet kullanımının yoğun olduğu iller arasında yer almaktadır. Unutulmamalıdır ki trafik kazaları çoğu zaman tek taraflı olmaz. Yani siz motosikletle normal sürüşünüzü yaparken, trafiğin normal akışını bozan bir başka araç sizin yerinde kullanımınıza müdahalede bulunarak çok ciddi sonuçlar doğuracak problemlere yol açabilir. Bu nedenle ben motosikletimi oldukça dikkatli ve yavaş kullanıyorum bu nedenle kask takmama gerek yok gibi bir düşünce asla doğru değildir.

 

Özellikle motosiklet sürücüleri olası bir kaza halinde travmaya en açık araç kullanıcılarıdır ve ne yazık ki bu travmaların büyük kısmı da kafa bölgesine alınmaktadır.

 

Bu nedenle motosiklet kullanıcılarının koruyucu giysilerle birlikte kask kullanması hayati öneme haiz bir durumdur. Özellikle ilkbahar ve yaz  ayları ile birlikte motosiklet kullanımının yoğunlaşması nedeniyle, ilimizde de motosiklet kazalarında da artış yaşanmaktadır. Bu aylarda hastanemiz yoğun bakımına kabul edilen, trafik kazası sonrası travmatik yaralanmaların önemli bir kısmını motosiklet kazası sonucu oluşan yaralanmalar oluşturmaktadır. Bu yaralanmalar içinde ise en büyük kısım kafa travmalarıdır. Ne yazık ki motosiklet kazası sonucu gerçekleşen kafa travmalarının bir çoğunda kask kullanılmadığı görülmektedir.

Bu yaralanmaların büyük kısmı genç hasta grubunda gerçekleşmektedir, kask kullanılmayan motosiklet kazaları sonucunda oluşan kafa travmaları azımsanmayacak ölçüde ölümle sonuçlanabilmekte, hastaların hayati fonksiyonları geri dönebilse bile bu hastalarımızın da önemli kısmı ömür boyu ciddi kalıcı fiziksel ve beyin fonksiyonu hasarlarıyla yaşamak zorunda kalmaktadırlar.

 Bu yaralanmaların en aza indirilmesindeki en önemli koruyucu önlem ise diğer koruyucu ekipmanlarında kullanımı suretiyle gereken  güvenlik önlemlerini almakla birlikte şüphesiz kask kullanmaktır.

 

NİÇİN KASK TAKMAK ZORUNDAYIZ?    

 Sorusunun kısaca cevabı şudur. 

“Beynimizi korumak için” Çünkü insan beyni kafatası içinde bulunan  jöle kıvamında bir organdır. Koruyucu bir zar içerisinde kafatasımızda yüzer halde bulunur.

 

Bu nedenle kafanız bir şeye çarparak durursa, beyin hareketine devam edecek ve kafatasınızın iç tarafına çarparak çalkalanacaktır. Çarpmanın şiddeti arttıkça  beyninizin hasar alma ihtimali de yükselecektir. Bu hasar, beyin zarı üzerinde , altında veya beyin dokusunun bizzat kendisinde ciddi kanamalı hasar sonucunu doğurabilir. Bu durumda beyin, kafatasınız içerisinde şişer. İnsanın yaşamını sürdürmesinde çok kritik görevleri bulunan beyin bölgeleri yaralanır ve görev yapamaz hale gelir. Hasar alan bu bölgeler nedeniyle vücudumuz  konuşma, görme, anlama, vücüt ekstremitelerini hareket ettirme, duyma, hatırlama, kara verme ve  daha sayamayacağımız birçok önemli görevi maalesef yapılamaz hale gelebilir, tabii hasta hayatta kalmayı başarabilirse.

 

KASK NASIL KORUR? Biz kafamıza tek parça olarak taktığımız halde,kasklar tek bir parçadan oluşmazlar. 

Kasklarımızın dış yüzeyi yani koruyucu kabuk, güçlendirilmiş fiber veya geliştirilmiş polykarbon maddelerinden yapılır. Yani temel olan bu iki maddedir. Bir çok kask üreticisi bu maddeleri değişik karışımlarla destekler . Dış kabuk asfaltta sürüklenme durumunda aşınmaya karşı korur. Sivri şeylerin batmasını önler. Alınan darbeyi ilk olarak emecek ve dağıtacak şekilde tasarlanmıştır. Eğer bir kaza yapar ya da düşerseniz, kask yere vurduğunda hareketine derhal son verecek ve duracaktır.

                                                                                       

 

Fakat kafanız kaskın içerisinde hareketine devam edecek ve kaskın iç tarafına çarpacak, daha sonra duracaktır.  

Bunun en iyi tarafı geri tepme yapmamasıdır. Kaskın dış katmanı olan kabuk da aslında bu şekilde davranış gösterir. Darbeyi ya esneyerek, ya da esneyip yarılarak karşılar. Sonuç olarak; kaskın koruma katmanını oluşturan bu ikili kafamızı koruyan asıl önemli etmenlerdir. Her şey de olduğu gibi bunun da belli bir standardı vardır. Kullanılacak kaskların belirli kalite standartlarına sahip yukarıda açıklanan özelliklere sahip olmasına özen gösterilmelidir. Piyasada çok düşük ücretlerle satılan kasklarda bu koruma düzeneği bulunmaz ve koruma adına size hiçbir katlı sağlamayacağı gibi bu kaskları takan kişiler kendisini emniyete aldığını düşünerek daha büyük risk altına girmiş olur. 

 

Unutmayınız ki Ülkemizin en büyük sermayesi insanımız ,geleceğimiz ise gençlerimizdir,  buradan ilimizdeki tüm motosiklet kullanıcılarına özellikle seslenmek istiyorum. Motosiklet trafikte kullanımı sırasında en dikkat edilecek taşıttır. Önlenebilecek nedenlerden dolayı ve basit tedbirlerle engellenebilecek travmatik hasarları önlemek, kaza olup bittikten sonra yaşanacak oldukça sıkıntılı bir süreçten çok daha iyidir. Lütfen diğer koruyucu ekipmanlarla birlikte özellikle kask kullanmayı ihmal etmeyiniz" dedi. 



Editör: TE Bilişim