Baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, ışık ve ses hassasiyeti, duygusal durumda çöküntü gibi birçok yakınmayı içeren, ataklarla seyreden bir hastalık olan migren büyük bir çoğunluğun en büyük sıkıntılarından. Doktorsitesi.com’un uzmanlarından Nörolog Dr. Emel Gökmen, ilaç tedavileri ile migren ataklarının sıklığının azaltılıp, hafif atlatılmasının sağlanabileceğini fakat bazen ağrılar sık tekrarladıkça sürekli alınan ilaçların çözüm olmayacağını belirtti. Özellikle ilaçlara cevap alınamayan hastalarda etkin tedavi yöntemlerinin ise nöral terapi ve akupunktur olabileceğini ekledi.


Günümüzde birçok kişinin en büyük sıkıntısı olan migren, baş ağrısı, bulantı, kusma, ışık ve ses hassasiyeti gibi birçok yakınmaya yol açıyor. Kişinin günlük aktivitelerini engelleyecek düzeyde bir baş ağrısı yaratan migren yalnızca yetişkinlerde değil bebek ve çocuklarda da görülebiliyor.

Doktorsitesi.com’un uzmanlarından Nörolog Dr. Emel Gökmen, ilaç tedavileri ile atakların sıklığının azaltılıp hafif atlatılmasının sağlanabileceğini, bazen ağrılar sık tekrarladıkça ise sürekli alınan ilaçların çözüm olmayacağını belirtti ve şunları ekledi: “Bir süre sonra sürekli alınan ilaçlara bağlı baş ağrıları gelişir. İlaçlar çözüm olmamakla birlikte bağımlılık benzeri tablo gelişir. Her gün ilaç alınmazsa ağrılar şiddetlenir. İlaçlar dışında etkin tedavi yöntemleri nöral terapi ve akupunktur olabilir. Nöral terapinin etkili olduğu hastalıkların başında migren gelir. Nöral terapi ile her türlü baş ağrısı hastasında çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Nöral terapide bozucu alan olarak tanımlanan hastalık odağı ortadan kaldırılmaktadır. Akupunktur bu nedenle bazı migrenlilerde etkili olamamaktadır.”

“Migren daha çok kadınlarda görülüyor”

Migrenin daha çok kadınlarda görüldüğünü ekleyen Doktorsitesi.com’un uzmanlarından Nörolog Dr. Emel Gökmen “Migren çoğunlukla 20-30'lu yaşlarda daha sıktır. 50 yaş üzerinde migren başlaması olağan değildir.” dedi. Migren hastalarının ailesinde genelde migrenli kişiler olduğunu vurgulayan Gökmen, migren hastalığının kalıtsal olarak geçmediğini de vurguladı. Ayrıca, “Aileden migrene yatkınlık alınır. Vücudu etkileyen dış etkenler yatkın kişilerde migrenin ortaya çıkmasına neden olur.” dedi.

Migrenin belirtileri

Doktorsitesi.com’un uzmanlarından Nörolog Dr. Emel Gökmen migrenin belirtilerini şu şekilde sıraladı: “Yarım baş ağrısı, bulantı-kusma, ışık ve ses hassasiyeti çok bilinen yakınmalardır. Ancak her zaman yarım baş ağrısı olmayabilir. Ancak ağrının kişiyi işinden alıkoyacak şiddette olması önemlidir. 3-4 saatten 3 güne kadar süren ataklar mevcuttur. Auralı migrende baş ağrısı başlamadan önce ışıklı çizgiler, karanlık noktalar, görmede bulanıklaşma benzeri yakınmalar mevcuttur. Çok nadiren geçici felçler bile görülebilir.”

Migren tipleri

Migrenin auralı ve aurasız olarak ayrıldığını söyleyen Doktorsitesi.com’un uzmanlarından Nörolog Dr. Emel Gökmen: “Ancak özellikle akupunktur ile uğraşanlar migren ağrılarını 4 ayrı gruba ayırırlar. Bunlar, karaciğer/safra kesesi migreni, servikal kaynaklı migren, hormonal migren, hava durumuna bağlı oluşan migrendir. Safra kesesi migreninde ağrılar genellikle gece 1 ile 3 arasında başlar. Alkol, ağır yağlı yiyecekler, fazla kahve ve kola tüketimi ağrıyı tetikler. Hormonal migrende adet döneminde ve bazen yumurtlama döneminde ağrılar belirgin olur. Mevsimsel migrende hava değişikliği, nem oranının arttığı alçak basınç durumunda, uçak seyahatleri sonrasında ağrılar başlar. Servikal kaynaklı migrende ise boyun patolojileri ön planda yer alır.”

Çocuklarda migren

Çocukluk çağı migrenlerinde baş ağrısı olmayabileceğini söyleyen Gökmen, çocuklarda görülen migrenle ilgili şu bilgileri verdi: “Baş ağrılarına kusmalar genelde eşlik eder. Baş ağrısı olmadan sadece kusmalarla veya karın ağrısı biçiminde de görülebilir. Erişkin migrenine benzemez. Bu nedenle çocukların çoğunluğunun migrenli olduğu da bilinmez. Hatta çocukların numara yaptığı düşünülebilir. Bu nedenle çocuklarda bir gün içinde olup biten hastalanma ataklarında migreni akla getirmek lazım.”

 


Doktorsitesi.com hakkında:

2004 yılında Dr. Erden Asena tarafından kurulan Doktorsitesi.com, yaklaşık 1 milyon kayıtlı üyesine Türkiye’nin en büyük online sağlık platformu olarak hizmet veriyor. Doktorsitesi.com, üyelerini, siteye kayıtlı ve her birinin diploma / uzmanlık bilgileri kontrol edilmiş 10.000’e yakın üye doktor ve diş hekimi ile buluşturuyor. Site üyeleri, doktorlar tarafından hazırlanan makaleleri inceleyebiliyor, sağlık hakkında merak ettikleri soruları üye doktorlara sorabiliyor ve kendileri için en uygun doktoru site aracılığıyla bulabiliyorlar. Ayda ortalama 3.000.000 tekil ziyaretçisi bulunan Doktorsitesi.com üzerinden 2011 yılı Temmuz ayına kadar online randevu alan ziyaretçi sayısı yaklaşık 9.000 kişiye ulaşmış bulunuyor.

Ülkemizin en güvenilir sağlık bilgi platformu olması vizyonuyla hareket eden Doktorsitesi.com, kendi alanında Türkiye’de aktif durumda bir rakibi olmayan kapsamlı bir iş modeli olarak öne çıkıyor.



Editör: TE Bilişim