Niğde Üniversitesi Gençlik Danışma Merkezi tarafından hazırlanan Meme Kanserinde Korunma ve Erken Tanı: “Farkında Ol, Sağlıklı Yaşa” konulu konferans Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Niğde Üniversitesi  Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Öğretim Elemanı Arş. Gör. Gökçe Aslan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansa kanser kelimesinin tanımını yaparak başlayan Arş. Gör. Gökçe Aslan; “Yengeç düşmanını kıstırdıktan sonra uzun, dişli kollarıyla sıkıca tutuyor ve yavaş yavaş kemirerek yiyor. Tedavi edilmediği takdirde, insanı giderek zayıflatıp halsiz düşüren ve sonunda öldüren bu hastalığa bu nedenle kanser adı verildi. Kanser; sağlık, ekonomi ve işgücünde ağır kayıplara neden olan önemli bir halk sağlığı sorunudur” dedi.

Kanserin oluşmasını engellemek için koruyucu önlemlerin alınması ve sağlık eğitimi ile duyarlılığın arttırılması gerektiğini belirten Aslan, kanserden ölümleri azaltmak için de tarama testleri ile erken tanı ve uygun cerrahi girişimlerin uygulanması gerektiğine işaret etti.

Konuşmasına kansere neden olan faktörler hakkında bilgiler vererek devam eden Arş. Gör. Gökçe Aslan; “Kansere, çevresel faktörler ve yaşam stilindeki değişiklikler, sigara-tütün, alkol, beslenme, şişmanlık, egzersiz, üreme ve hormonal faktörler, virus, bakteri ve parazitler, mesleki ve çevresel karsinojenler, ultraviyole ışığı, polimorfism ve aileden kaynaklanan riskler neden olmaktadır” dedi.

Meme kanserinde erken tanının önemi üzerinde duran Aslan, kadınların bu süreçte kendi kendilerini muayene ederek erken tanım sürecini hızlandırabileceklerini söyledi. Aslan; sosyal güvencenin olmaması, gelir düzeyinin ve eğitim seviyesinin düşük olması, bilgi eksikliği acı ve ağrı vereceği düşüncesi bireylerin mamografi çektirmesi önünde engel olduğunu belirterek 20-40 yaşlarındaki kadınların her 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise her yıl klinik muayenesi yaptırması gerektiğini vurguladı.

Meme kanserinde korunma yöntemleri hakkında geniş bilgilerin verilmesiyle devam eden konferans, soru cevap bölümünün ardından Niğde Üniversitesi  Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semra Kocaöz’ün Arş. Gör. Gökçe Aslan’a plaket takdim etmesi ile sona erdi.

 






 

Editör: TE Bilişim