Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, Kurban Bayramında kurbanlık keserken dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

 

Dr. Bilgehan Öztürk açıklamasında “ Kurban Bayramında çok  sayıda hayvanın nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirlerin alınmaması ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir.  Bu yıl Sağlık Bakanlığımız  tarafından Kistik ekinokkozis hastalığına karşı özellikle ülkemizdeki  hayvanlarda yaygın olması nedeniyle dikkatli olunması gerektiği belirtilmektedir.

Kistik ekinokkozis, %50-70'i Karaciğer sağ lobuna yerleşen ikinci sırada ise akciğeri etkileyen bir parazit hastalığıdır. Bu parazit, köpek, tilki ve kurt vb. barsak mukozasına yapışıktır. Bu "kesin konakçılar" dışkılama ile parazitin yumurtalarından milyonlarcasını etrafa saçarlar.

 

Yumurta bir dış tabaka ile iyi korunur. Koyun ve diğer ot yiyen hayvanların bulaş olmuş  otu yemesi veya insanların sebze veya meyveleri yeterince yıkamadan yemesi ile parazit için ara konakçı olurlar. Alınan yumurtalar ince bağırsak sistemin mukozasından geçerek portal venöz sisteme katılırlar.

 

          Bu yumurtaların tümü karaciğere gelir ve bir kısmı karaciğer kılcal damarlarından geçerek akciğerlere gider. Bunların bir kısmı akciğer dolaşımına geçerek diğer uç organlara dağılır. Parazit yumurtasının tutulduğu son organda larval döneme değişim gösterir ve tipik bir hidatik kist gelişir. Ara konakçıda gelişen kist berrak bir sıvı ile doludur. Renksiz, kokusuz ve hafif alkalidir.

 

         Hidatik kisti olan koyun karaciğerinin atılması ve bunun köpekler tarafından yenilmesi ile  köpek bağırsağında erişkin solucana dönüşür ve parazitin yasam döngüsü tamamlanır. Hidatik kistler çok iyi kapsüllü olduklarından ateş, halsizlik ve kilo kaybı gibi sistemik belirti vermezler. Bu nedenle bu hastalar ister karaciğerde ister başka organlarda olsun oldukça sağlıklı görünürler.

 

Tanı; Karaciğer kist hidatiği tanısı hastalıktan şüphe edilmesi temeline dayanır. Tanı amacıyla radyolojik görüntüleme yöntemleri ve immunolojik yöntemler kullanılabilir.

ultrasonografi: Tanı oranı ' %90 dolaylarındadır. Özgüllügü %91dir Ultrasonagrafi bulgularına göre beş tip kist tanımlanmıştır.

 

TEDAVİ

Karaciğer kist hidatiğinin temel tedavisi cerrahidir.

 Hastalıktan korunmak için;

1- Köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemelidir.

2- Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.

3- Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmelidir. Özellikle kurban bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmelidir.

4-Köpekler yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalıdır.

5- Köpekler gezdirilirken etrafa dışkılamaları halinde dışkıları alınarak poşete konulmalı, ağzı bağlandıktan sonra çöpe atılmalıdır.

5-Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır. Bu nedenle, özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır.

6- Kaynağını bilmediğiniz suları içmeyin.

7- Çocuklarınız eve gelince ellerini iyice yıkamalarını  sağlayın.

 

Tüm halkımızın Kurban Bayramını Kutlarım.” dedi.

 

  

Editör: TE Bilişim