İl Sağlık Müdürü Turhan SULHAN ; Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenin!

 

İl Sağlık Müdürü Dr. Turhan SULHAN yaptığı açıklamada; Yeterli ve dengeli beslenme hayatın her döneminde önemlidir. Kurban Bayramında ise sağlıklı beslenme daha büyük bir önem kazanmaktadır…

Gelenek ve göreneklerimiz nedeniyle bayramlarda şeker ve şekerli besinler daha fazla tüketilmektedir. Kurban Bayramında şeker ve şekerli besinlerin yanında et tüketimi de artmaktadır. Etler vücudumuzun yapı taşı olan protein yönünden en önemli kaynaktır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini) de içerirler, ancak C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.

Kurban Bayramında özellikle obezite, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı gibi sağlık problemi olan bireyler ve özellikle yaşlılar beslenmelerine dikkat etmelidirler. Yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar.

Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratmaktadır. Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler. Yağda kızartmalardan kaçınılmalı, kendi yağı ile pişirilmelidir. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme, kızartma yöntemi ve kömürleşmenin oluşması çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin pişirilmesi sırasında iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Etlerin haşlanarak pişirilmesi sağlıklı olmasının yanı sıra, ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller. Barsak parazitlerinin yanında hayvan hastalıklarının insana geçmesi gibi istenmeyen sonuçların oluşmaması için veteriner kontrolünden geçmiş hayvan etleri tüketilmeli, kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına dikkat edilmelidir.

Etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta ( -2 ºC ) birkaç hafta, derin dondurucuda ise (-18 ºC ) daha uzun süre ile saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözdürülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme yeri oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit edebilir. Bu nedenle buzlukta saklanan etler buzluktan çıkartılınca çözdürülmeli, hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürülmek istenen et, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt raflarında sebzelik kısmının üstünde çözünmesi sağlanmalıdır. Çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme vb. sakıncalı yöntemlerdir.

Tüm halkımızın Kurban Bayramını kutlar, sağlıklı günler dilerim.

Editör: TE Bilişim