Niğde Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, yeni uygulamaya geçen e-nabız hakkında bilgi verdi.

 Sağlık Bakanlığı'nın, tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerini birbirine entegre ettiği ve Türk Telekom'un desteği ile hayata geçen "e-Nabız" sistemi, vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarına, hem kendilerinin hem de dilerlerse ilgili sağlık personelinin erişebilecekleri bir platform olarak hizmet verecek. Ayrıca E-Nabız  projesinin  bir özelliği de tamamen milli bir proje olmasıdır. Dünyanın bu alandaki en ileri projesi olmaktadır.  Geniş kapsamlı ve güvenli bir Hekim-Hasta iletişim platformu olarak Dünyada ilk ve tek sistemdir. Sistem, kişisel sağlık kayıtlarının güvenlik, bütünlük ve mahremiyetini koruyarak kişilerin kendi dijital sağlık kayıtlarına kendilerinin erişebilmesini sağlamaktadır  Proje sayesinde sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen tüm tetkik, kontrol ve operasyonlar tek bir veri tabanına kaydedilecek. Vatandaşlar ve Türkiye'nin 81 ilindeki tüm kamu sağlık kuruluşları, kişisel sağlık kayıtlarına erişebilecek.  


İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel;   Vatandaşlarımız  istedikleri zaman, aldıkları tedavilerin detaylarını görebilecek ve yine kendi rızaları doğrultusunda yakınlarıyla ve istedikleri doktorlarla paylaşabilecek. Sistem tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için geliştirilen mobil uygulamayla da kullanılabilecek.

       "
e-Nabız", vatandaşların sağlık kuruluşlarında alınan tüm hizmetlere detaylı bir şekilde erişebilmesinin yanı sıra, günlük, saatlik, hatta anlık olarak temel sağlık göstergelerini bizzat kendilerinin kaydedebileceği ve gerektiğinde doktoruna gösterebileceği bir özelliği barındırıyor.

Kullanıcı hesabı oluşturabilmek için, sisteme ilk giriş e-Devlet kapısındaki (www.turkive.gov.tr) e-Nabız Kişisel Sağlık  Sistemi (https://enabiz.gov.tr) üzerinden e-Devlet şifresi, e-İmza veya mobil imza ile yapılmalıdır. e-Devlet şifresi veya e-İmzası bulunmayan kişiler kayıtlı olduğu Aile Hekiminin yardımı ile kişisel şifre edinebilirler. Bu şifre kişinin Aile Hekimine beyan ettiği kendi GSM numarasına gönderilir. Vatandaşımız bu şifreyi kullanarak doğrudan https://enabiz.gov.tr adresindeki kayıtlarına erişilebilir.. e-Devlet şifresi, e-imza, mobil imza ya da kişisel şifre haricinde başka hiçbir şifre ile kişisel sağlık kayıtlarına erişilemez. Kayıtlar kimlik bilgisi ile eşleştirilemez, sistemde bulunan kayıtların kime ait olduğu öğrenilemez. Dolayısıyla kişinin kendisi haricinde hiç kimse e-Nabız sistemindeki kendi bilgilerine kendisi onay vermedikçe erişemez” dedi.

 

Dr. Yılmaz Yücel açıklamasının devamında;   Sistemde kullanıcı profili oluşturduktan sonra herkes, başvurduğu sağlık tesislerinden gönderilen sağlık kayıtlarına ve Bakanlığımızın Tele radyoloji sistemi ile entegre hastanelerdeki tıbbi görüntü ve raporlarına erişebilmekte; nabız, tansiyon, ateş, kan şekeri seviyesi, boy, kilo, yürüyüş mesafesi vb. daha birçok parametreyi kendisi kaydedebilmekte; ve bazı taşınabilir sağlık cihazlarından doğrudan kendi hesabına veri aktarabilmektedir.

Kişiler sistem üzerinden hekimine not yazabilmekte, paylaşım yetkisi verdiği ve/veya aldığı kişilerle anlık mesajlaşabilmekte; allerji bildirimi, organ bağış beyanı yapabilmekte; MHRS'ye doğrudan erişerek istediği hekimden  randevu alabilmekte; kullandığı ilaçların prospektüs bilgisi gibi bir çok bilgiye tek bir noktadan erişebilmektedir.
Bu özelliklere ilaveten kişi e-Nabız mobil uygulamalarından 112 Acil Çağrı hizmetine erişirken konum bilgisini ve/veya acil sağlık bilgilerini de 112 Acil Komuta Merkezine göndererek hızlı ve doğru acil sağlık hizmeti alabilmektedir.

İstendiği takdirde e-Nabız sisteminde yer alan bilgiler vatandaşın izin verdiği kişiler ve sağlık profesyonelleri olmak üzere iki ana kategorideki kişilerle paylaşılabilmektedir. Bu paylaşımın içeriği ve paylaşım süresi tamamıyla kişinin kendi yönetimindedir. Kayıtları kısmen ya da tamamen silme imkânı olduğu gibi e-Nabız hesabının geçici olarak ya da tamamen dondurulması da mümkündür.

         Böylelikle hekim, hastasının geçmiş kayıtlarına ulaşarak daha kısa sürede doğru teşhis ve doğru tedavi planı oluşturma imkânına sahip olacaktır. Diğer taraftan gereksiz tetkik tekrarlarının önlenmesi ile hem kişinin ekonomik çıkarlarının korunması hem de ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır” dedi.

 

Editör: TE Bilişim