Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Kemerhisar Belediyesinin katkıları ile sigara alkol ve madde bağımlılığı eğitimi yapıldı.

Eğitim programında, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Serpil ÇAYMAZ,  Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele  Birim Sorumlusu Özgür VELİOĞLU,  Psikolog Hüseyin KAYA ve  Sosyal Çalışmacı Cemile YILMAZ’ın sunumları ile eğitim gerçekleşti.


Kemerhisar’da yapılan eğitim programı nedeni ile bir açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk ; Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından sunulmakta olan koruyucu sağlık hizmetleri, gelecekteki muhtemel hastalık ve sakatlığın riskini ve süresini en aza indirecek veya engelleyecek, hastanın farkında olmadığı hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce teşhis edip, tedavinin hastalığın erken döneminde yapılmasını sağlayan hastalık öncesi sağlık hizmetlerini kapsamaktadır.

Koruyucu sağlık hizmetleri tehlikenin kendisine karşı bir mücadele şeklidir. Tehlikenin önlenmesi, temelde fert ve toplum güvenliğine bir katkıyı ifade etmektedir.

Uyuşturucu madde kullanımı  mutlaka önlenmesi, tedbir alınması gereken bir sorunudur. Sakinleştirici ve uyarıcı etkileri olan, giderek daha fazla alma isteği ve alınmadığında yoksunluk belirtileri doğuran kimyasal maddelere “uyuşturucu madde” adı verilir. Uyuşturucu madde bağımlıları, çoğunlukla kullanımı kontrol edebilecekleri düşüncesiyle madde kullanmaya başlarlar. Oysa bağımlılığın nasıl gelişeceği öngörülemez, bir kez kullanım dahi son derece risklidir. İlk kullanımdan sonra tekrar tekrar madde alma ihtiyacı doğar. Aynı uyuşturucu etkinin sağlanması için kullanım sıklığı veya miktarı artar. Bu kısır döngünün yerleşmesiyle kişi bağımlılık sürecine girmiş olur. Ülkemizde madde kullanımı birçok ülkeyle karşılaştırıldığında oldukça düşük oranlardadır. Madde kullanım oranlarımız düşük olmakla beraber, ülkedeki genç nüfus göz önüne alındığında küçük yüzdelerin büyük rakamlar oluşturabileceğini de unutmamak gerekiyor.

Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak yıl içerinde  278  Okul Müdürü ve Rehber Öğretmene 7 seansta ve Denetimli Serbestlik Bürosunda kayıtlı kişilere de belirli aralıklarla madde bağımlılığı eğitimleri verilmiştir. Yine Kurumumuz tarafından suça sürüklenmiş çocuklardan madde kullananların evlerine, okullarına kurulan komisyon dahilinde ziyaretler yapılmaktadır.   İl genelinde tütün mamullerinin kapalı mekanlarda tüketilmesini engellemek amacıyla 4207 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda yapılan denetimlerin yanında “Uçucu Madde İhtiva Eden Ürünlerin” satışı ile ilgili denetimlerini de yapmaktayız. Uyuşturucu madde kullanımı ile mücadele kurumların birlikte hareket etmesini gerektiren hassas bir konu ve topyekun mücadele ile başarı sağlanabilir. Bu kapsamda İl Valimiz Sayın Necmeddin KILIÇ Beyefendiye bizlere verdiği destekten dolayı Kurumum adına teşekkür ederim.
Bu eğitimde görev alan eğitimcilerimiz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Serpil ÇAYMAZ’a, Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele  Birim Sorumlusu Özgür VELİOĞLU’a, Psikolog Hüseyin KAYA’ya, Sosyal Çalışmacı Cemile YILMAZ’a, bu eğitimin gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı Kemerhisar Kasabası Belediye Başkanlığı’na  teşekkür ederim. Eğitimlerimiz sayesinde sağlıklı nesiller yetiştirilebilmesi için halkın farkındalığının arttırılmasına katkı sağlamışsak ne mutlu bizlere”dedi.

Kemerhisar Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı eğitim sonunda Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk’e plaket verdi. 










Editör: TE Bilişim