1-7 Nisan Kanser Haftası nedeni ile Niğde İl Halk Sağlığı Müdürlüğünce Niğde Cumhuriyet Meydanında stant açıldı.


Kanser Haftası nedeni ile bir çok faaliyette imza atan Halk Sağlığı Müdürü Bilgehan Öztürk yaptığı açıklama da ; Genel anlamda kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir.

Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 1-7 Nisan Kanser Haftasında konunun önemini vurgulanmak için halk sağlığı taraması ve eğitimlerin yanında İlimiz Cumhuriyet Meydanında stand açılmıştır. 40-69 yaş arası kadınlara Meme Kanseri, 30-65 yaşarası kadınlara pap-smear testiyle Rahim Ağzı Kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere Kalın Bağırsak Kanseri konularında  sağlık personeli tarafından afiş ve broşür dağıtılarak birebir eğitimler verilmiştir.

Erken teşhisin hayat kurtardığı, çok büyük acı ve sıkıntılara sebep olan ve tedavi maliyeti oldukça yüksek olan kanser hastalığının önemi vurgulamak adına daha çok insanımıza ulaşmak için Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak çalışmalarımız aralıksız sürecektir. Bu amaçla tüm halkımızı İlimiz Dışarı Camii arkasında bulunan ve kanserle ilgili testlerin ücretsiz olarak yapıldığı  KETEM Birimimize davet ediyorum.” dedi.

 

Köylü Kadınlara Sağlık Taraması

 

Niğde İl Halk Sağlığı Merkezi, Kanser Haftası dolayısıyla Altunhisar ilçesine bağlı Yeşilyurt beldesinde yaşayan, 40 ila 65 yaş arasındaki 95 kadını, belediye otobüsleriyle KETEM'E taşıdı.

 

İl Sağlık Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk yaptığı açıklamada, ücretsiz kanser taraması için kentin en ücra köşesindeki kadınlara ulaştıklarını söyledi.

 

Sağlık taramasına Yeşilyurt beldesinden başladıklarını belirten Öztürk,

"KETEM'E getirdiğimiz kadınları gerekli testlerin ardından mamografiye yönlendireceğiz. Taramanın ardından kadılar yerel yöneticilerin sağladığı imkanlarla evlerine bırakılıyor" dedi.

Kanser tedavisinde erken teşhisin önemli olduğuna dikkati çeken Öztürk, hedeflerinin 2015 yılının sonuna kadar kentin yüzde 70'ini sağlık taramasından geçirmek olduğunu kaydetti.

Belde sakini 60 yaşındaki Türkan Tara ise, ücra köşelerde yaşayan kadınların sağlık konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Hepimizi sağlık taraması için topladılar. Sağlık Bakanlığımıza bu uygulamasından dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Daha önce hiç kanser taraması yaptıramadığını ifade eden 64 yaşındaki Halime Kılıçaslan ise, "Ailemde akciğer ve gırtlak kanserinden vefat edenler oldu. Ben şimdiye kadar hiç muayene olmadım. Yaşım ilerledikçe kanser riskinden dolayı korkuyordum. Ücretsiz muayene oldum, Allah hükümetimizden razı olsun. İnşallah sonuçlarım da temiz çıkar" şeklinde konuştu.

KETEM'e getirilen kadınlara, Dr. Fulya Akkaya tarafından elle meme muayenesi eğitimi verdi.

 

Editör: TE Bilişim