İYİ Parti Niğde İl Başkanlığı Niğde ve çevre illerin uzun süredir çözülmesi beklenen fakat her geçen gün biraz daha derinleşen yarasına dokundu. İYİ Parti Niğde İl Başkanı İbrahim Uzun, “Niğde’nin doktor eksikliği bir çile haline geldi. Bunu Niğde’nin kaderiymiş gibi gösterenler bu şehre kötülük yapmaya devam ediyorlar” dedi.

EN AZ 370 UZMAN YERİNE 220 DOKTOR
Her geçen gün sayılarının azalmasından ve Niğde halkının sağlık hizmetleri almasında aksaklıkların artmasından büyük endişe duyulduğuna da değinen İYİ Parti Niğde İl Başkanı İbrahim Uzun, “Niğde, Aksaray, Nevşehir ve Kırşehir’in bulunduğu Orta Anadolu Bölgesinin illerinde yaşanan sağlık sorunları aşağı yukarı aynı, daha çok önemli uzmanlık alanlarında ya doktor yok, ya da yetersiz konumda. Verilere göre ise; Niğde’nin 370 uzman doktoru olması gerekirken 220 Uzman doktor olduğu ve giderek azaldığı gözlemleniyor. Bu oran halkın sağlık hizmeti alması ve sağlıkta kaliteyi ciddi oranda sekteye uğratıyor” dedi.
NİĞDE EN AZ DOKTOR VERİLEN İLLERİN BAŞINDA
Uzun; “Bu durum Nüfuslara göre orantılandığında Doktor sayısı Türkiye ortalamasının en düşük olduğu iller yine Orta Anadolu bölgesinde bulunan ve içerisinde Niğde’nin liste başı olduğu iller oldu” diye konuştu.

Konu hakkındaki açıklamalarına devam eden İl Başkanı İbrahim Uzun şunları söyledi: “TÜİK VERİLERİ VE SON NÜFUS SAYIMI
TÜİK verilerinden yapılan araştırmada Niğde 2019 yılı son nüfus sayımında 364 bin 704 olarak kaydedilmişti. 364 bin 704 nüfuslu Niğde’nin ise hak ettiği toplam uzman doktor sayısının 370 olması gerekirken aktif bulunan uzman doktor sayısı 220 olarak kaydedildi.

VATANDAŞIN DOKTORA İHTİYACI VAR
Birçok konuda olduğu gibi sağlık alanında da mağduriyet yaşayan bölge illerinin (Niğde, Aksaray, Nevşehir , Kırşehir) halkı zaman zaman kendi penceresinden feryat ederken il dışı sevklerin çok olmasını içlerine sindiremediklerini ifade ederek serzenişte bulunmaya devam ederken, Niğde’de bir branş ve konuda yetersiz olan Hastanenin acilen uzman doktorlara ihtiyacı var. Çünkü vatandaşın deyimi ile kesinlikle verdikleri oylara göre ters orantıda mağduriyet yaşadıklarını ifade ediyorlar.

SON HAFTALARDA NİĞDE’DEN BAZI UZMANALARDA AYRILDI
Niğde’nin doktor açığını kapatmaya yönelik herhangi bir adım atılmazken, Sürekli iktidarın nimetleri diye sıraladıkları sözlerin aksine, geçtiğimiz haftalarda da alanında uzman ve Niğde’de başarılı olmuş farklı branşlarda bazı uzman doktorlarda başka illere tayin oldular. Buna göre TÜİK verilerinden elde edilen yeni rakamların güncellenmesi ile asıl yeni vahim tablonun ortaya çıkaracağı açık, hem sağlığımızı hem de geleceğimizi korkutuyor.   

DOKTORUMU İSTİYORUM
Niğde, Aksaray, Nevşehir ve Kırşehir illerinden oluşan Bölge halkı zaman zaman gerek medya gerekse sosyal medya aracılığıyla “Doktorumu istiyorum”, “Bugün git yarın bir da
ha gellerden sıkıldık”, “Günlerce sıra çilesi çekiyoruz”, “Doktor yetersizliği halkı daha da hasta ediyor” gibi çıkışlar sergilemelerine sebep oluyor.
Bu konunun içerisinde yer alan bazı hastane çalışanlarının ise hastalara veya hasta yakınlarına gereğinden sert veya asabi davranışları sinir katsayılarını yükseltmeye yetiyor.

EKSİKLER AYNI OLMASA DA SIKINTI AYNI
İllere göre eksik uzmanlık alanları birebir aynı olmazsa da elzem olan uzmanların mutlaka temininin sağlanması hızlıca gerçekleşmelidir. Çevre illerde de birçok branşta doktor eksikliği gözlemlenirken, Niğde farklı branşlarda da olsa bu eksikliğin tepesinde oturuyor.

MEVCUT DOKTORLAR AZAMİ ÇABA SARFEDİYORLAR FAKAT
Niğde’nin sağlık kuruluşlarında hali hazırda görev yapan doktorlarımız, kişi başına düşen hasta sayısının çokluğuna rağmen azami kapasiteleri üzerine çıkmak zorunda kalarak hasta muayenesi yapmaya çaba gösteriyorlar. Öyle ki bu fedakarlığa rağmen yetersiz olan doktor sayısından ve uzmanlardan dolayı bir çok hasta acil müdahalede dahi uzunca bir süre beklemek durumunda kalıyorlar yada çevre illerin hastanelerine sevk ediliyorlar. Bir dönem sıklıkla kullanılan şu terime hak vermek gerekiyor; “Otel Gibi Hastane” fakat “Doktor Yok”.

İÇ ANADOLU ŞEHİRLERİ GÖZ ARDI EDİLİYOR
2019 TÜİK verilerine göre 364 bin 704 nüfuslu Niğde’de olması gereken doktır sayısı 370 iken hali hazırda 220 doktor var. Bu da kapasitenin çok altında yani sağlık hizmetlerinin yüzde 59.4 oranda kapasiteyle hizmet verebildiğini açıklıyor. Kırşehir’de 298 bin 339 nüfusuna karşılık 245 uzmanı olması gerekirken 185 uzman görev yapıyor. Nevşehir’in ise 298 bin 339 nüfusuna karşılık 303 uzman yerine 175 uzman çalışıyor. Bu oran sağlık hizmetlerinde sadece yüzde 57,8’ine denk geliyor. Aksaray’da da durum farklı değil. Aksaray’ın 2019 nüfusu 412 bin 172 olmasına rağmen hak ettiği uzman sayısı 418 iken 273 uzmanı bulunuyor. Buda Aksaray’ın sağlıkta yüzde 65,3 oranla hizmet verebildiğini açıklıyor.

LOBİCİLİK HASTANE İÇİN GEÇERLİ DEĞİLMİ?
LOBİ faaliyetlerinin Ankara’da işler durumda olması gerektiğine sıklıkla işaret eden iktidar temsilcileri ve vekilleri, uzun süredir bilinmesine rağmen hala henüz somut bir adım atmadılar.”




 
Editör: TE Bilişim