Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, “15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü” dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, “Büyüme ve gelişme genellikle bir arada kullanılan kelimelerdir” dedi.

 Büyümenin, vücut hacmi ve kütlesinin artması anlamını taşıdığını ve boy, ağırlık, baş çevresi gibi vücut ölçümleriyle belirlendiğini söyleyen İlter, “Bu ölçümler, sağlıklı çocuklar ölçülerek hazırlanmış standart büyüme eğrileri ile karşılaştırılması ile yapılır. Normalden sapmalar erken tespit edilerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlar. Pek çok hastalığın ilk belirtisi büyüme ve gelişmenin duraklamasıdır” dedi.

Gelişmenin ise hücre ve dokuların yapı ile bileşimindeki değişiklikler sonucunda meydana gelen olgunlaşmaya verilen ad olduğunu ifade eden İlter, “Büyüme ve gelişme anne karnında yumurtanın döllenmesi ile başlar ve ergenlik dönemi sonuna kadar devam eder. İnsan gelişimi, yaşam sürecinin belli kesimlerinde oluşan, birbirini takip eden, bir sıra içindeki değişiklikler zinciridir. İlk yıl içinde bebeğin ağırlığı 3 katına ulaşır, boyu yaklaşık 25 cm. uzar, baş çevresi 10 cm. artar. Büyüme üzerinde ırk, cinsiyet, çevre şartları, ekonomik gelişmişlik etkilidir. Bir çocuğun büyümesinin sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesi için o toplumun normal büyüme değerlerinin bilinmesi gerekir. Bu nedenle standart büyüme eğrileri her toplumun kendi ölçüm değerlerine göre hazırlanmalıdır. Ülkemizde de hazırlanmış çizelgeler bulunmaktadır” diye konuştu.
ÇOCUKLAR DENGELİ BESLENMELİDİR
 Çocukların ölçümlerinin standart çizelgelerin alt ve üst sınırları arasında kaldığında normal olarak kabul edildiğini işaret eden İlter, “ Boy ve kilo olarak alt sınırın altında kalanlar daha sıklıkla gözlemlenmeli ve gerekirse ileri tetkikler yapılmalıdır. Üst sınırın üzerinde olanlar şişmanlık (obezite) yönünden değerlendirilir. Düzenli büyüyen çocuk, izlediği büyüme çizgisinden saparsa bunun da değerlendirilmesi gerekir. Büyüme ve gelişme birbirleri ile uyumlu olaylardır. Bu uyum, özellikle çocuklarda, belirgin şekilde gözlenebilir. Büyümesi geri kalan çocukların motor fonksiyonları, ruh ve zeka gelişimi de geride kalır. Çocuklar 2 yaşından sonra 11-12 yaşına kadar sabit bir büyüme hızında büyürler. Bu yaşlarda cinsiyet hormonlarının etkisi ile ergenliğe girme zamanına göre ikinci bir büyüme atağı meydana gelir. Ergenlik tamamlandıktan sonra büyüme yavaşlar ve 20-21 yaşlarında tamamen durur” dedi.         

 
 Niğde’de Aile Hekimliği uygulamasına geçilmesiyle beraber Aile Hekimlerinin ve aile sağlığı elamanlarının kendi bölgelerinde bulunan tüm bebekleri doğdukları günden itibaren düzenli aralıklarla izlediğini söyleyen İlter, “Sağlık personellerimizin yanında tüm anne ve babalarımızın da bilinçli olarak çocuklarının büyüme ve gelişmelerini yakından takip etmeli ve sağlık personellerimizle işbirliği içerisinde olmalıdırlar. Çocukların sağlıklı büyümeleri ve gelişmeleri için dengeli beslenmeleri, özellikle anne sütü ile beslemeleri, aşılarının zamanında ve tam yapılmış olması gerekmektedir” diye konuştu. Yeni Yıldız Gazetesi/Niğde
Editör: TE Bilişim