Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen yasayla, aile hekimlerince yazılan reçetelerden de katkı payı alınacak. Reçetelerde yer alan 3 kutu veya 3 kaleme kadar ilaçlar için 3 lira, sonraki ilave her ilaç için 1 lira katılım payı alınacak.



53. Bölge Niğde Eczacı Odası Başkanı Nihat Öztürk, Sosyal Güvenlik Kurumunun son yaptığı değişiklikle artık aile hekimlerine muayene olan hastalar için de katkı payı çıktığını söyledi. Konu hakkında bilgi veren Öztürk, SGK’nın son uygulamasıyla Aile hekimlerinin yazmış olduğu reçetelerdeki katkı payı ve Acil servislerde doktor tarafından acil kaşesi vurulmayan reçetelere çıkan katkı paylarının, eczaneleri olumsuz yönde etkilemeye başladığını ifade etti.


Hastalardan 3 kalem ilaca kadar 3 TL 3 kalemden sonraki ilaçlarda her kalem için 1 TL para alınmaya başladığını, uygulamanın başlamasıyla birlikte oasta reçetelerinde ciddi şekilde düşüş yaşandığını kaydeden Öztürk; “Ne kadar ilaç sayısı varsa o kadar da para alınmaya başlanıyor ve bu durum hastaların doktorlara müracaatını ötelemeye başlamaktadır. Eczanelerimizde de reçete sayısında büyük oranda düşüş oldu” dedi.

Acil Servislerde Yoğunluk Azaldı


Uygulama ile acil servise başvuran hasta sayısında da düşüş yaşandığını ifade eden Niğde Eczacı Odası Başkanı Nihat Öztürk; “Bunun sebebi ise eskiden sadece hastanenin acil servisine müracaat edenler tamamı acil hasta olarak kabul ediliyor ve muayene ücreti alınmıyor idi. Ancak SGK’nın son uygulamasında acil servise gelen hastanın acil olup olmadığına bakarak muayene ücreti alınıyor. Eğer doktor acil kaşesini vurmuyor ise hastadan muayene ücreti alınıyor. Bu nedenle acil servise başvuran hasta sayısında azalış gösterirken, eczanelerde reçete sayılarında düşüş yaşanıyor” şeklinde konuştu.




Editör: TE Bilişim