Niğde İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Yakup Atıcı, Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu'nun bir projesi olarak doğduğunu söyledi. Atıcı, 10 Ekim'in ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl Dünya Ruh Sağlığı Günü olanak kutlandığını dile getirdi.

 

         Sağlığın, Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre yalnızca hastalığı olmamak değil bedensel ve ruhsal yönden tam iyilik hali olarak tanımlandığını ifade eden Atıcı, “ Bu yüzden doğumdan yaşlılığa kadar geçen süre içinde beden sağlığımızı koruduğumuz gibi ruh sağlığımızı da korumamız gerekir. Yaşam tarzımızın hızla değişmesi akıl sağlığımızı tehdit etmektedir. Dünyanın neresinde olursa olsun her 4 kişiden biri yaşamının en az bir döneminde; önlenebilen, ortaya çıktığında da başarılı bir şekilde tedavi edilebilen ruhsal sorunlarla boğuşmaktadır. Akıl sağlığımızı tehdit eden faktörleri, sadece gazetelere ve televizyon yayınlarına bakmamız yeterli olacaktır. Bebeklerine işkence eden ana-babalar, aile eliyle öldürülen veya intihar "ettirilen" genç kadınlar, tecavüzler, her çeşit şantajlar, işsizlik, göçler, afetler ve cinayetler” dedi.

 

DEPRESYON, EN SIK GÖRÜLEN RUHSAL HASTALIK

 

Depresyonun dünyada en sık görülen ruhsal hastalık olduğunu işaret eden Atıcı, “ Yapılan araştırmalar, umutsuzluk, karamsarlık ve aktivitelerde azalma ile seyreden depresyonun genellikle intiharla sonuçlandığını belirtiyor. Yeryüzündeki her 100 kadından 10'u, her 100 erkekten 6'sında depresyon görülmektedir. Bu nedenle de özellikle her kadının ve çocuğun bedensel gelişiminin yanında mutlaka ruhsal gelişiminin de izlenmesi gerekmektedir. Çünkü çocuğun öğrenme ve gelişim kapasitesi ile yakından alakalıdır. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce başlatılan ve Müdürlüğümüz “0-6 Yaş Grubu Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı” çalışmaları devam etmektedir. Bu programın amacı, psikososyal gelişimi destekleme yöntemlerini Aile Hekimliği Pilot Uygulamasına entegre edilerek sağlıklı nesillerin yetişmesini desteklemektir” dedi.

 

İNSANLAR DIŞLANMAKTAN ÇEKİNİYOR

 

 

Bugün dünya üzerinde yaklaşık 500 milyon kişinin ruhsal sorunları olduğunun, 20 milyondan fazla insanın da ruhsal sorunlar nedeniyle yardım arayışı içinde olduğunun bilindiğini vurgulayan Atıcı, “ İnsanlar ruhsal hastalıklar nedeniyle etiketlenme, dışlanma gibi düşüncelerle bir uzmanla görüşmeyi kabul etmemektedirler. Bu sebeple Birinci basamak sağlık hizmetlerinde görevli personelin ruhsal bozukluğu olan kişilerin tespiti konusunda hassas olmaları, takiplerinin yapılması ve yakın çevresindeki kişileri bilinçlendirmeleri önemlidir. Ruh Sağlığı Şubesi sorumluluğunda Birinci basamak sağlık kuruluşları ve hastanelerde görevli sağlık personellerine hizmet içi eğitimler yıl boyunca verilmeye devam etmektedir. Ayrıca, Niğde Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde 28 Ağustos 2009 tarihinde  İntihar Girişimlerine Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Birimi kurulmuştur. İntihar girişiminde bulunan kişilere yönelik çalışmalar yapan birimde psikolog, sosyal çalışma uzmanı ve psikiyatri uzmanı çalışmaktadır. Niğde Devlet Hastanesi’nde Ruh Sağlığı konularında halk eğitimler ve hizmet içi eğitimler düzenlenmektedir” dedi.

 

Editör: TE Bilişim