Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Bilgehan Öztürk, Kurban Bayramı sebebiyle daha da artacağı ihtimali olan Hidatik Kist enfeksiyonuna dikkat çekti.

 

Dr. Bilgehan Öztürk, konu ile ilgili  açıklamasında;” Ekinokok enfeksiyonu (HİDATİK KİST) Echinococcus granulosus denen  asalağın  insan vücuduna girmesi, daha sonra yaşam çevrimini sürdürerek değişik organlar­da bir ya da daha çok kistin gelişmesiy­le ortaya çıkan bir hastalıktır .  Karaci­ğer,   ekinokok         kistlerinin en            çok      rastlan­dığı organdır.

Ekinokok erişkin evrede genellikle kö­peklerin bağırsağında bulunur. Toprakta, suda ve bitkiler üstünde haftalarca canlılığını yitirmeyen ekinokok yumurtaları koyun, sığır ve insan gibi ara konaklara ağız yoluyla bulaşır. Ara konağın midesinde larva açığa çıkar. Karaciğer ya da akciğer kılcal da­marlarında kalan larva
kist hidatik denen içi sıvı dolu bir keseciğe dönüşür. İçinde hıdatik olarak bi­linen berrak, renksiz, su gibi saydam bir sıvı bulunur.

Önümüzde yaklaşan Kurban bayramı göz önüne alındığında  kesilen bu hayvanlarda ekinokok en­feksiyonu varsa karaciğer ve akciğerle­rin kistlerle dolu olduğu açıkça görülür.Şayet sakatat veya hastalıklı dokular  ortalıklara atılır ve  köpekler atılan hasta organları yerse kistleri de sindirim sistemlerine almış olur. Köpeğin bağırsaklarında açığa çı­kan ekinokok gelişerek erişkin biçimini alır, bu bulaşma köpekte çok sey­rek görülen ishal dışında bir bozukluğa yol açmaz. Kirli suların içilmesi, üstünde yumurta­ların bulunduğu ve yeterince yıkanma­mış meyve ya da sebzelerin yenmesi insan  vü­cuduna kistlerin alınmasına, vücutta  gelişen kistlerin sayısı, yeri ve büyüklüğüne göre değişen ağırlıkta ekinokok enfeksiyonları ortaya çıkar.Hidatik kist belli bir büyüklüğe ula­şınca, hastalık belirtileri görülmeye başlar. En önemli yerel belirtiler sağda, kabur­gaların aşağısındaki bölgede sürekli ağrıdır. Bu bölgede­ki ağrı karaciğeri saran zarın gerilme­sinden kaynaklanır. Kist yukarıya doğru büyürse göğüs bölgesinde duyumsanan belirtiler öne çıkar. Özellik­le sağ akciğerin ezilen alt lobu solunum işlevini aksatır. Sonuçta hasta sağ akci­ğer tabanında bir ağırlık duyumsar. Ay­rıca akciğer zan zedelenmesine bağlı olarak öksürük de görülebilir. Kist hidatiğin safra yollarına baskı uygulaması sonucunda staz sarılı­ğı denen sarılık ortaya çı­kar.

Ekinokok kisti çoğu kez kolay tanınır. Hastanın geçmişinde koyun ve köpeklerle bir arada bulunup bulunmadığı,  temiz içme suyu kullanımı, sebze ve meyveleri yıkama şekli önem taşımaktadır. Karaciğer ekinokok enfeksi­yonunun tanısı için  arteriyografisi çok yararlıdır. Ama  riskli bir girişim olan arteriyografi yerine günümüzde da­ha çok ultrasonografi ve bilgisayarlı vü­cut tomografisinden yararlanılmaktadır. Hidatik kist cerrahi girişimle tedavi edi­lir.  2013 yılında İlimiz genelinde 2 kesin kayıtlı vaka bulunmakta olup, tedavi ile sonuçlanmıştır.

Temiz çevre, sağlıklı hayat dileği ile hayırlı bayramlar” dedi.


 

Editör: TE Bilişim